Risk & Compliance Jaarcongres 2024

Organisatie
Datum
13 juni 2024
Inschrijven voor
13 juni 2024
Type event
Seminar
Doelgroep
Open
Locatie
Baarn

De WwFt zorgt voor erg veel hoofdbrekens in de praktijk. Veel organisaties hebben ermee te maken, maar ook privépersonen, zoals onder andere accountants en notarissen, handelaren in onroerend goed en voertuigen, maar ook verhuurders van safes. Banken, aanbieders van betaaldiensten, trustkantoren worden geconfronteerd met een zeer ingewikkelde wet, de Wwft en veel aldaar werkzame personen vragen zich af hoe daar mee om te gaan in de praktijk.

De bedoeling van de wet is zonder meer goed, namelijk het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering. Maar hoe zit het nu in de praktijk? Volgens velen zijn met name de financiële instellingen een beetje doorgeschoten in hun angst voor de verschillende toezichthouders. En die toezichthouders, dat zijn er nogal wat. Zo hebben we uiteraard De Nederlandsche Bank, de Stichting Autoriteit Financiële Markten en het Bureau Financieel Toezicht, maar ook de Deken (advocaten), het ministerie van Financiën en de Kansspelautoriteit. Vervolgens stuiten we op het verschijnsel ‘ongebruikelijke transacties‘. Maar wie bepaalt wat ongebruikelijk is en hoe zit het met de meldingsplicht naar de FIU?

Kortom, genoeg hoofdbrekens voor een interessante middag met als keynotes Helène Erftemeijer, Simon Lelieveldt en Richard Hoff en top experts vanuit de praktijk. Maar ook de wetenschap komt aan bod dankzij het traditionele Professorendebat tijdens het netwerkdiner, onder leiding van onze moderator Edwin Weller. De professoren die met elkaar en met de aanwezigen in debat gaan zijn Tom Loonen en Birgit Snijder-Kuipers.

Let op: Leden van de VCO en van IIA Nederland genieten een ledenkorting van 50 euro, exclusief btw, als ze bij de kortingscode respectievelijk VCO of IIA invullen.

Locatie

Het jaarlijkse Risk & Compliance Jaarcongres vindt plaats op Landgoed Groot Kievitsdal te Baarn. Het landgoed ligt in het bosrijke gebied aan de provinciale weg tussen Baarn en Hilversum, aan de Hilversumsestraatweg 19 te 3744 KB BAARN. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid op het Landgoed voor diegenen die per auto komen. Voor diegenen die met het openbaar vervoer komen raden wij aan om vanaf Station Hilversum Centraal een taxi te nemen naar het Landgoed Groot Kievitsdal te Baarn.

Programma

  • 13.15 - 13.30 uur. Welkom en toelichting op het thema 2024: Congresvoorzitter Michel Klompmaker zal snel het woord geven aan de beide dagvoorzitters Michelle Fisser en Michael van Woerden voor een gepast overzicht en toelichting op het programma van dit Jaarcongres, te weten “De Wwft: wat kunnen en wat moeten we ermee?” Het vraagteken staat er niet voor niets, maar aan het einde van de avond hopen we samen met u toch meer duidelijkheid te hebben.
  • 13.30 - 14.00 uur. Wwft: Het standpunt en de visie van de Nederlandse banken: Helène Erftemeijer van de Nederlandse Vereniging van Banken zal het standpunt en de houding van de Nederlandse bankwereld ten opzichte van de Wwft toelichten.
  • 14.00 - 14.30 uur. De analyse van de Wwft expert: Plenaire sessie met als spreker Simon Lelieveldt, die veel ervaring heeft opgedaan bij zowel als de toezichthouder als bij de onder toezicht staande organisaties. Hij zal zijn visie over de Wwft geven als onafhankelijke expert en ervaringsdeskundige.
  • 14.30 - 15.00 uur. De toezichthouder over de Wwft: Richard Hoff van De Nederlandsche Bank zal het beleid van de toezichthouder anno 2024 gaan duiden. Richard is ook een van de auteurs geweest van het rapport “Herstel naar balans”, dat in september 2022 uitkwam. Dit rapport geeft een vooruitblik op een meer risico gebaseerde aanpak van de toezichthouder van het voorkomen en bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering.
  • 15.00 - 15.05 uur. Pitches van interactieve break out sessie voor na de pauze.
  • 15.05 - 15.30 uur. Netwerkpauze.
  • 15.30 - 16.15 uur. Break out sessies op de eerste verdieping.
  • 16.15 - 16.25 uur. Korte pauze.
  • 16.25 - 17.30 uur. Het Grote Wwft Debat met Experts: Als eerste zal Robin de Jongh de inleiding verzorgen over de vraag : “De Wwft: Wat kunnen en wat moeten we ermee?” De Jongh is nu bij Rabobank de hoogst verantwoordelijke voor wat betreft de uitvoeringsmaatregelen van de Wwft. Al eerder had hij diezelfde functie bij een andere grootbank in Nederland, bij de ABN Amro Bank. Tot slot neemt ook Michiel Zwinkels deel aan het panel. Zwinkels is hoofdofficier van het Functioneel Parket en is in die rol ook voor het Openbaar Ministerie de portefeuillehouder FINEC, Financieel Economische Criminaliteit. De experts met elk hun verschillende achtergrond gaan onder leiding van de twee moderatoren Edin Weller en Michelle Fisser met elkaar in debat.
  • 17.30 - 17.45 uur. Afsluiting van het middagprogramma.
  • 17.45 - 18.45 uur. Netwerkborrel op het terras.
  • 18.45 - 20.55 uur. Netwerkdiner met Professorendebat 2024: Het traditionele netwerkdiner vindt plaats in de Parkzaal, waarbij na het hoofdgerecht het Professorendebat 2024 op het programma staat. Het Professorendebat 2024 staat in het teken van de Wwft. De moderator van dienst is Edwin Weller. De beide professoren die met elkaar en met de aanwezigen in debat gaan zijn Tom Loonen van de Vrije Universiteit Amsterdam en Birgit Snijder-Kuipers van de Radboud Universiteit uit Nijmegen.
  • 20.55 - 21.00 uur. Afsluiting van het Risk & Compliance Jaarcongres 2024.
Inschrijven

Event informatie

Organisatie: Risk & Compliance

Datum: 13 juni 2024

Inschrijven voor: 13 juni 2024

Type event: Seminar

Doelgroep: Open

Locatie: Baarn

Inschrijven