Ook bij SNS verdwijnen banen, 800 tot 900

20 december 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

SNS, het moederbedrijf van onder meer SNS Bank en ASN Bank, heeft aangekondigd de komende vier jaar 800 tot 900 banen te zullen schrappen. De reorganisatie, die alle merken van het bankbedrijf treft, moet voor een besparing van €100 miljoen zorgen.

De afgelopen jaren zijn er al vele duizenden banen verdwenen in het Nederlandse bank- en verzekeringslandschap. Digitalisering en automatisering zorgen ervoor dat de bankbedrijven minder kantoren en minder werknemers nodig hebben, terwijl druk op de marges door onder meer de lage rentestand ervoor zorgen dat banken hun verdienmodellen moeten herzien. Dit heeft geleid tot een stroom aan besparingen op personeelskosten, oftewel ontslagen en reorganisaties.

Banen verdwijnen bij SNS

SNS
Medio december heeft SNS aangekondigd de komende vier jaar 800 tot 900 banen te schrappen. Bij het bankbedrijf dat sinds de nationalisatie in 2013 nog altijd in handen is van de Nederlandse Staat – in juni 2016 werd de beslissing over privatisering van de bank uitgesteld tot na de verkiezingen – werken anno 2016 ruim 4.000 mensen. SNS zag net als zijn sectorgenoten de afgelopen tijd de bezoekersaantallen in zijn kantoren afnemen, omdat klanten hun bankzaken steeds meer via internetbankieren of mobiel bankieren regelen. De reorganisatie moet zorgen voor een besparing van €100 miljoen voor de bank, die vanaf 2017 verder zal gaan onder de naam De Volksbank.

Een woordvoerder van de bank heeft bekendgemaakt dat het precieze aantal banen dat verdwijnt nog niet bekend is. Wel is duidelijk dat alle merken van SNS – SNS Bank, ASN Bank, RegioBank en BLG wonen – getroffen worden door de plannen. Vanuit de vakbonden is negatief gereageerd op de reorganisatieplannen. Zo spreekt De Unie over een ‘visieloze bezuiniging’ en een ‘pijnlijke timing’, wijzend op het feit dat SNS-medewerkers deze kerst te kampen hebben met onzekerheid over hun baan en financiële toekomst. FNV en CNV willen dat er zo snel mogelijk goede afspraken liggen voor een sociaal plan.