Makeover 100 dollar biljet in VS tegen fraude
In de Verenigde Staten is door de centrale bank een unieke, nieuwe versie van het $100 bankbiljet uitgegeven. In de VS zijn de $100 biljetten veelal doelwit van valsemunters en de invoer van het nieuwe $100 briefje zal de kans op vervalsingen moeten tegengaan, aldus de centrale bank.
Het thema vals geld is ook actueel in Nederland. Het aantal valse bankbiljetten in omloop in Nederland is in het eerste halfjaar van 2013 voor het eerst in vier jaar weer toegenomen. In het eerste halfjaar van 2013 zijn volgens De Nederlandsche Bank in Nederland 19.400 valse biljetten onderschept en geregistreerd. Een stijging van 49% ten opzichte van het aantal vervalsingen van dezelfde periode in 2012.
Maatregelen
In de VS worden diverse maatregelen genomen om vervalsing van het nieuwe biljet te voorkomen. Er is allereerst een moeilijk te vervalsen blauwe band geïntegreerd met een plaatje van driedimensionale klokken die het getal 100 tonen als het geld bewogen wordt. Verder is er inkt in het biljet verwerkt die van kleur verschiet als er op een bepaalde manier met licht op wordt geschenen. Ook is de voorkant van de Indepencence Hall, die prijkt op het oude biljet, vervangen door de achterkant en wordt een andere tijd op de afbeelding van de torenklok vermeldt door een wijziging in de stand van de wijzers. Voormalig staatsman, uitvinder en diplomaat Benjamin Franklin, beroemd voor het ondertekenen van de Onafhankelijkheidsverklaring in 1776, staat nog altijd op het $100 biljet, dat in 1914 van zijn afbeelding werd voorzien.
Echtheid
In Nederland twijfelt de bevolking maar weinig over de echtheid van onze (eigen) eurobiljetten. Het gemiddelde rapportcijfer voor het vertrouwen in de echtheid van bankbiljetten is 7,3. Dit is mogelijk de verklaring voor het feit dat twee derde van de Nederlanders de afgelopen vijf jaar geen echtheidscontrole heeft gedaan op een eurobiljet. Nederlanders zijn volgens een onderzoek van DNB verder tevreden over de kwaliteit van het geld en geven de eurobiljetten gemiddeld een 6,8 als rapportcijfer.