Hypotheekaanvraag 2016-regels moet eerder afgerond

22 december 2016 Banken.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Wie nog een hypotheek wil afsluiten die valt onder de wet- en regelgeving van 2016 moet haast maken met zijn aanvraag. Dat stelt online hypotheekadviseur eyeOpen.nl. De AFM heeft haar zienswijze over de goedkeuring van hypotheken aangescherpt, waardoor niet langer de aanvraagdatum maar de offertedatum leidend is voor het bepalen van de regels waaronder een hypotheek valt.

De leengrens die geldt voor hypotheken in Nederland wordt tot 2018 verlaagd tot maximaal 100% van de waarde van het woning die als onderpand dient. Sinds 2013 is ieder jaar het maximale leenbedrag vermindert met 1%, naar 102% in 2016. Vanaf 2017 zal een maximum van 101% gelden. Online hypotheekadviseur eyeOpen.nl, sinds 2013 onderdeel van Aegon, waarschuwt echter dat woningzoekenden, als zij nog willen profiteren van de regels uit 2016, beter haast kunnen maken met het indienen van hun aanvraag. 

De waarschuwing van eyeOpen.nl volgt naar aanleiding van een aanscherping van de zienswijze die toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) hanteert voor het op tijd afronden van een hypotheekaanvraag om nog onder de regels van 2016 te vallen. De AFM maakte onlangs bekend dat voortaan niet de datum van de aanvraag maar de datum van uitgifte van de bindende offerte leidend is voor het bepalen onder welke regels een hypotheek valt. Omdat de aankondiging zo kort op het einde van het jaar is gemaakt, geldt voor dit jaaruiteinde nog een overgangsregeling: de hypotheekaanvraag moet uiterlijk 31 januari 2017 definitief zijn goedgekeurd om nog de maximale leengrens van 102% (in plaats van 101%) te mogen omvatten.

Hypotheekregels veranderen

Om nog binnen de 2016-regeling te vallen, adviseert eyeOpen.nl* woningzoekenden spoedig actie te ondernemen om de hypotheek op tijd rond te krijgen. Woningkopers doen er volgens de online hypotheekadviseur goed aan om alle belangrijke documenten voor het indienen van de hypotheekvraag al te verzamelen. “Met het direct snel, correct en compleet meesturen van deze documenten kan de nodige tijd bespaard worden”, aldus Olivier Tardieu van eyeOpen.nl. “Het traject tot de definitieve goedkeuring van de hypotheekaanvraag neemt gemiddeld vier weken in beslag en dat loopt in december vaak ook nog op doordat er veel aanvragen worden ingediend.” Hierdoor kan het volgens eyeOpen.nl voorkomen dat een hypotheekaanvraag uit december nog niet is goedgekeurd begin februari.

Een andere eis die strenger is geworden is de uiterste datum dat de aanvraag voor renteaanbod binnen moet zijn bij de hypotheekverstrekker, waarschuwt eyeOpen.nl. De aanvraag moet voor het einde van 2016 zijn ingediend om van de leengrens van 102% gebruik te mogen maken. De deadlines die hypotheekverstrekkers hiervoor hanteren verschillen echter sterk. Zo kunnen woningkopers bij Delta Lloyd en Nationale Nederlanden tot en met vrijdag 23 december terecht, terwijl aanvragen bij Munt Hypotheken en ABN Amro tot 31 december ingediend kunnen worden. “Om het nog iets ingewikkelder te maken verschillen ook de sluitingstijden. Zo dient een aanvraag bij Munt Hypotheken voor 12:00 uur ingediend te zijn, terwijl men bij ABN Amro het hele jaar de tijd heeft (tot 0:00 uur)”, aldus Tardieu. Op het online adviesplatform is een overzicht te vinden van de deadlines per hypotheekverstrekker.

“Deze late koerswijziging van het AFM maakt het niet makkelijker voor zowel consumenten als banken, vooral omdat december traditioneel al een drukke maand is. Het wordt daarom voor woningzoekenden nog belangrijker om de hypotheekaanvraag op tijd te starten. Niet alleen heb je dan de volledige keuze uit alle hypotheekaanbieders, ook is er dan nog voldoende tijd beschikbaar om de complete hypotheekaanvraag voor 1 februari 2017 af te ronden en te profiteren van de voorwaarden uit 2016”, besluit Tardieu.

* Eerder in 2016 maakte eyeOpen.nl aan de hand van onderzoek inzichtelijk dat de eigen inbreng van starters op de woningmarkt is toegenomen. Ook die ontwikkeling hangt samen met het verhogen van de leengrens.