Top 10 IT- en Finance trends in financiële sector
Voor finance en IT-beslissers in de financiële sector zijn wet- en regelgeving de belangrijkste prioriteit voor 2017. Dat stelt technologische dienstverlener Synechron op basis van onderzoek onder 200 senior beslissers uit de financiële sector. Vooral MiFID II en Dodd-Frank krijgen een hoge prioriteit toebedeeld. Ook datamanagement, systeemintegratie, kunstmatige intelligentie en digitale transformatie behoren tot de belangrijkste prioriteiten voor dit jaar.
De financiële sector is de laatste jaren onderhevig aan een periode van snelle veranderingen. De concurrentie groeit, doordat nieuwe spelers van buiten de sector hun intrede maken op de markt. Het belang van innovatie neemt toe, terwijl aan de andere kant overheden wet- en regelgeving aanscherpen om vervolg van de financiële crisis van 2008 te voorkomen. Ook aan het consumentenfront voltrekken zich snelle veranderingen. Consumenten en ondernemers zijn steeds kritischer geworden over de prestaties van financiële dienstverleners. Tegelijkertijd zijn hun verwachtingen aangaande de dienstverlening en service van banken hoger geworden en verlangen zij naar nieuwe diensten en producten, zoals onder meer 24/7 dienstverlening, mobile support en digitale betaalmogelijkheden.
Met het oog op deze ontwikkelingen zien beslissers in de financiële sector zichzelf genoodzaakt om hun traditionele verdienmodellen onder de loep te nemen en zo nodig te herzien. Grote transformaties worden doorgevoerd in de interne organisaties. Om te achterhalen wat de beslissers het belangrijkste vinden in dit dynamische speelveld heeft Synechron in samenwerking met onderzoeksbedrijf TABB Group recentelijk een surveyonderzoek uitgevoerd onder zo’n 200 senior beslissers in de Verenigde Staten en Europa.
Uit het onderzoek blijkt dat (voldoen aan) wet- en regelgeving de belangrijkste topprioriteit is van bankmanagers in 2017. Maar liefst 38% van de respondenten is het erover eens dat dit onderwerp de meeste focus zal krijgen. Van de nieuwe wetten en regels die hun intrede maken krijgen MiFID II en Dodd-Frank de meeste prioriteit, met respectievelijk 43% en 30% van de respondenten die deze wetten als prioriteit noemen. Ook Basel III en FRTB worden hoog op de lijst geplaatst. Verder wordt toekomstige regelgeving met betrekking tot technologische innovaties zoals blockchain en kunstmatige intelligentie (KI) belangrijk geacht (29%).
De op-een-na meest genoemde prioriteit voor het nieuwe jaar is onzekerheid. Niet alleen economische maar ook politieke onzekerheid worden belangrijk gevonden, gevoed door gebeurtenissen zoals de Brexit, de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen, de mogelijkheid op Frexit en de verkiezingen in maart in Nederland. Dergelijke wereldwijde politieke gebeurtenissen lijken steeds meer een domino-effect te hebben op het vertrouwen in de wereldeconomie.
De rest van de top vijf trends bestaat uit Datamanagement, de Chief Data Officer (CDO) en Systeemintegratie. De komende maanden willen bestuurders onder meer hun systemen voor het beheer van liquiditeitsrisico’s, kredietrisicomanagement, tegenpartijrisico’s en het collateral management verbeteren. Als het op oplossingsrichtingen aankomt, worden zowel nearshoring als smart- en offshoring overwogen. Agile en efficiency staan centraal in de implementatie van de oplossingen.
Zeven van de top 10 trends op de managementagenda’s voor 2017 in de financiële sector hebben te maken met technologie. Op de vijfde plaats staan Chatbots, een vorm van geautomatiseerde klantenservice die menselijke werknemers kan vervangen voor het ondersteunen van klanten bij het maken van belangrijke financiële beslissingen, het aanvragen van hypotheken, persoonlijke leningen en het verwerken van verzekeringen. De zesde plaats is voor kunstmatige intelligentie en de inzet van hybride robotadviesdiensten. Deze technologieën maken het mogelijk om vermogende klanten en millennials beter automatisch te bedienen, of om de cybersecurity van de organisatie te verbeteren.
Op de achtste en tiende plek in de prioriteitenlijstjes staan respectievelijk API’s en de cloud, en meer blockchain. Steeds meer financiële instellingen en dienstverleners verhuizen hun data en ICT-infrastructuur naar de cloud om sneller en wendbaarder te kunnen opereren. Daarnaast worden steeds vaker Open API-programma’s ingezet om app-marketplaces te lanceren. Ondertussen gaan de technologische ontwikkelingen op het gebied van blockchain door. Onderzoek van Accenture toont dat blockchain-technologie grote kansen biedt aan de bankensector, terwijl Synechron zelf hier al op inspeelt met zijn speciale blockchain testprogramma. Synechron verwacht dat er nieuwe consortia zullen ontstaan om blockchain-toepassingen te ontwikkelen en dat sommige bestaande consortia weer uiteen zullen vallen. Banken zullen volgens de onderzoekers elkaar blijven opzoeken voor het ontwikkelen en lanceren van pilotprojecten, met als grootste uitdaging het schaarste aan talent met blockchain-expertise.
Volgens Faisal Husain, CEO van Synechron, is het geen verrassing dat er in de financiële sector veel aandacht wordt besteed aan technologie, gezien de grote impact die de digitale context heeft op de sector. “Kostenreductie en verouderde ICT-systemen zijn onderdeel van bijna elke klantgesprek, dus het is geen verrassing dat deze zaken bovenaan de prioriteitenlijst staan. 2017 wordt een jaar waarin technologie moet leiden naar concrete toegevoegde waarde”, stelt Husain.
De opkomst van FinTech-bedrijven is een van de andere focusgebieden die in het onderzoek naar voren komt. De afgelopen jaren is de markt voor innovatieve financiële technologie sterk in omvang gegroeid. Onderzoek van KPMG toont aan dat de investeringen in FinTech-startups wereldwijd zijn gestegen van $2,4 miljard in 2011 naar maar liefst $19,1 miljard in 2015. Inmiddels zijn de investeringen in startups echter weer afgezwakt, omdat investeerders kritischer zijn geworden over de kansen op een goed rendement uit het investeren in de seed-fase. Volgens Synechron zal de afname ook in 2017 doorzetten en kan men dit jaar misschien wel de eerste ‘val’ van een van de FinTech-unicorns – startups die in korte tijd een waarde van meer dan $1 miljard hebben bereikt – verwachten. Volgens het bureau is slechts 1 op de 10 investeringen de moeite waard gebleken en financieel gezond.
Tot slot staat ontwerpdenken op de prioriteitenlijst van 2017, te vinden op de negende plek. Veel financiële dienstverleners hebben mobile first en omnichannel strategieën omarmt. Door middel van Design Thinking, of ontwerpdenken, kunnen zij hun dienstverlening aan de klant verbeteren, via het analyseren van gebruikersdata en onderzoek onder eindgebruikers.