Wereldwijde investeringen in FinTech bijna gehalveerd in 2016

06 maart 2017 Banken.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De totale wereldwijde investeringen in FinTech-bedrijven zijn vorig jaar fors gedaald. In 2016 werd nog voor een bedrag van $24,7 miljard geïnvesteerd in technologische financiële innovatie, in vergelijking met $47 miljard in 2015. Dat blijk uit onderzoek van KPMG. 

De opkomst van FinTech is een van de grootste veranderingen in de financiële sector ooit. Nooit eerder kwamen er in zo’n korte tijd zoveel nieuwe concurrenten bij voor de gevestigde financiële instellingen als tegenwoordig. Alleen al in Nederland zijn de afgelopen jaren honderden nieuwe uitdagers opgericht. De nieuwkomers pakken veelal een product of dienst die van oudsher alleen door financiële instellingen werd aangeboden, en hebben door middel van technologie een innovatieve manier ontwikkeld die deze dienst aantrekkelijker of eenvoudiger maakt voor consumenten. Volgens velen is de potentie van FinTech wereldwijd zo groot dat banken en andere dienstverleners de komende jaren miljarden omzet zullen gaan verliezen aan de nieuwkomers. 

Om inzicht te geven in de wereldwijde ontwikkeling van het FinTech landschap heeft KPMG al meerdere malen het rapport ‘The Pulse of FinTech’ uitgebracht, een periodiek onderzoek naar de wereldwijde investeringen in FinTech-bedrijven. Uit de meest recente editie van het onderzoek blijkt echter dat de investeringen in FinTech in 2016 fors zijn gedaald in vergelijking met 2015. In 2016 werd voor een bedrag van $24,7 miljard in FinTech geïnvesteerd, $22 miljard minder dan in 2015. Maar terwijl de dealwaarde aanzienlijk is gedaald, bleef het dealvolume relatief hoog met 1.076 investeringsdeals ten opzichte van 1.255 in 2015.

Total global investment in fintech companies

Volgens het onderzoek is de wereldwijde investeringswaarde onder meer teruggelopen door de aanhoudende onzekerheid in de politieke arena. Twee van de grootste investeringsregio’s op het gebied van FinTech, de UK en de VS, hadden te maken met grote verschuivingen in het investeringsklimaat: de Brexit en de uitkomst van de Amerikaanse presidentiële verkiezingen. Ook de vertraging van de Chinese economie zorgt voor een toename in de onzekerheid, terwijl schommelende valutakoersen en lage rentetarieven ervoor zorgen dat geld vaker naar veiligere en stabiele investeringen gaat – in plaats van naar FinTech-bedrijven die zich nog veelal in de startup of scale-up fase bevinden. 

Ook in Europa als geheel liepen de investeringen fors terug. In 2016 werd $2,2 miljard in FinTech geïnvesteerd, in vergelijking met $10,9 miljard in 2015. De gemiddelde waarde van investeringen in Europese ‘early stage’ bedrijven steeg echter wel, van $2 miljoen in 2015 naar $2,7 miljoen in 2016. 

Global venture investment in FinTech companies

Durfkapitalisten blijven actief

Ondanks de daling van de wereldwijde investeringen in FinTech, namen de investeringen van durfkapitalisten in 2016 licht toe. ‘Angels’, private equity partijen, mutual funds en hedge funds hebben in 2016 voor een bedrag van $13,6 miljard geïnvesteerd in FinTech-bedrijven, $0,9 miljard meer dan in 2015. Wel daalde het aantal transacties van 941 naar 839 in 2016. De lichte stijging in 2016 is te danken aan de grootste durfinvestering van vorig jaar, die in het Chinese Ant Financial voor een bedrag van $4,5 miljard. 

Ook bedrijven blijven actief op de markt met hun investeringsfondsen. Vorig jaar waren zij betrokken bij 145 transacties, deals die een gezamenlijke waarde hadden van $8,5 miljard. 

Global venture activity in FinTech with corporate venture participation

Blockchain en bitcoin investeringen

Een groep FinTech-bedrijven die opvalt binnen het landschap zijn de bedrijven die zich bezighouden met blockchain en bitcoin gerelateerde technologie. Blockchain technologie heeft de potentie om traditionele bankprocessen volledig te vernieuwen en biedt aanzienlijke voordelen aan de bankensector. Gezien de voordelen zijn de investeringen in blockchain-gerelateerde bedrijven aanzienlijk gestegen – werd er in 2013 nog minder dan $140 miljoen geïnvesteerd in 2016 ging er ruim $540 miljoen naar FinTech-bedrijven die zich bezighouden met blockchain-toepassingen. Ten opzichte van 2015 liep het aantal investeringen echter wel fors terug, van 191 deals in 2015 tot 132 in 2016. 

Venture investment in bitcoin and blockchain related companies

Volgens Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG, illustreert de afname van het aantal transacties een keerpunt in de blockchain-investeringen. “Vooral bedrijven verleggen hun aandacht van directe investeringen in leveranciers van de technologie naar op de blockchain gebaseerde projecten. Hoewel veel investeerders de potentie inzien, vragen zij zich wel af of de blockchaintechnologie kan voldoen aan de hoge verwachtingen”, aldus Van Wylick. Ze vervolgt: “Het lijkt erop dat toekomstige investeringen er alleen zullen komen als aangetoond wordt dat de technologie klaar is om het stadium van testen achter zich te laten. Investeerders willen daadwerkelijke oplossingen die commercieel gebruikt kunnen worden, schaalbaar zijn en winstgevend kunnen worden.”