Adyen verwerft bankvergunning voor soepelere service

26 juni 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

FinTech-bedrijf Adyen heeft een bankvergunning verkregen. Met deze vergunning kan Adyen zijn klanten een eigen bankrekening aanbieden, waardoor de service minder afhankelijk wordt van de snelheid van de bank waarbij de klant bankiert. Daartegenover staat wel dat Adyen onder zwaarder financieel toezicht komt te staan dan eerst.

Technologiebedrijf Adyen is het grootste FinTech-bedrijf van Nederland en een van de grootste aanbieders van digitale betaaldiensten in Europa. Het bedrijf werd in 2006 opgericht door Pieter van der Does, en verschijnt regelmatig in verschillende lijsten met meest innovatieve bedrijven (Toekomstmakers Top 100) en belangrijkste FinTech bedrijven ter wereld. 

Get payd - Adyen

Bankvergunning

Zonder hier veel reuring aan te geven heeft Adyen enkele maanden geleden een bankvergunning aangevraagd bij De Nederlandsche Bank (DNB). Met een bankvergunning is het technologiebedrijf namelijk niet langer afhankelijk van de snelheid waarmee banken de transactie verwerken. Adyen kan nu zelf IBAN rekeningen aanbieden aan zijn klanten, en is daarmee dus niet langer afhankelijk van een bancaire partij. Bovendien stelt de vergunning Adyen in staat om betalingen voor te financieren, als die nog niet door de bank van de verzender verwerkt zijn.

Van der Does vertelde tegenover Het Financieele Dagblad dat de afhankelijkheid van de bank zorgde voor een ongecontroleerd proces. Nu heeft het bedrijf het hele betaalproces zelf in de hand. De CEO en oprichter benadrukt wel dat zijn bedrijf niet van plan is de consumentenmarkt te betreden of bankpassen te gaan uitgeven. De reden voor het aanvragen van de bankvergunning was niet om de concurrentie met grote consumentenbanken aan te gaan, maar om de huidige dienst te versoepelen. De vergunning werd afgelopen donderdag opgenomen in het DNB-register

Bescherming tegen overname

Tegenover de versoepeling staat wel dat Adyen nu onder zwaarder toezicht komt van financiële toezichthouders DNB en AFM. Naast de strengere eisen die dit aan het FinTech-bedrijf stelt, vormt dit echter ook een bescherming tegen mogelijke overnames. Ook Zweeds FinTech-bedrijf en concurrent Klarna besloot recentelijk om een bankvergunning aan te vragen.