Justitie en banken werken samen tegen terrorisme

12 juli 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederlandse banken helpen via monitoring en controle van het betaalverkeer bij aan de strijd tegen terrorisme. Banken werken via de Task Force Terrorisme Financiering samen met het Openbaar Ministerie. De taskforce voorziet banken van informatie over mogelijke terroristen, waarna banken de bankrekeningen van verdachten kunnen controleren op verdachte rekeningactiviteit.

Het is algemeen bekend dat er met het plannen en plegen van terrorisme veel, vaak heel veel geld gemoeid is. Voor materialen (auto’s, wapens, explosieven etc.), training en onderkomen zijn vaak grote bedragen nodig. Dat geld kan via verschillende manieren op de plaats van bestemming komen. Cash in een koffertje is een manier, maar via het reguliere elektronische betalingsverkeer kan natuurlijk ook. Juist hier ligt een mogelijkheid om verdachte bewegingen te ontdekken en mogelijk een terroristische aanslag te voorkomen.

Ongebruikelijke transacties

Om verdachte geldstromen op te sporen en in kaart te brengen werkt de bankensector samen met een speciale taskforce van het Openbaar Ministerie, de Task Force Terrorisme Financiering. Via een namenlijst kunnen de banken hun rekeningoverzichten controleren op transacties die niet in de haak zijn. Het afgelopen jaar zijn al 300 ongebruikelijke transacties opgespoord. Yvonne Willemsen, Hoofd Veiligheidszaken bij de Nederlandse Vereniging van Banken: “Het gaat om ongebruikelijke transacties waarvan we het vermoeden hebben van een link met terrorisme financiering. Een terrorist heeft funding nodig, dus je ziet bijvoorbeeld ongebruikelijke funding van de rekening. Of een rekening wordt plotseling opgeheven omdat de terrorist vertrekt of er worden tickets gekocht naar terroristische gebieden. Dit kunnen indicatoren zijn van terrorisme financiering.”

Ongebruikelijke rekeningactiviteit kan duiden op terrorisme financiering

De pilot met het OM duurt inmiddels een jaar. De proef is aanvankelijk gestart, omdat het erg moeilijk is om dit soort betalingen goed te identificeren en uit het betalingsverkeer te filteren. Er zijn namelijk geen waterdichte indicatoren, hebben wetenschappelijke onderzoeken bevestigd. Vergeleken met het opsporen van witwaspraktijken is het doorgaans erg moeilijk om terrorisme financiering te ontdekken. “Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Het is daarom goed dat we de spelden aangereikt krijgen van het Openbaar Ministerie.”

Privacy

Het gaat nog steeds om verdachten, niet om bewezen terroristen. Op de vraag hoe het zit met de privacy van onschuldige klanten antwoordt Willemsen: “Wij geven pas informatie door wanneer wij een ongebruikelijke betaling zien. We kijken niet naar het grote geheel. Het OM mag deze gegevens ook niet zomaar geven. Het is gedaan in vijftien zaken die maatschappij ontwrichtend kunnen zijn.” Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken wordt de pilot nog tenminste een jaar voortgezet.