Ruim 4.000 gastlessen door bankmedewerkers op basisscholen

27 maart 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Het is de ‘Week van het geld’ in Nederland. Dat betekent dat door het hele land bankmedewerkers hun kantoor inruilen voor het klaslokaal en kinderen financiële educatie geven. Het programma ‘Bank voor de klas’ bereikt daarmee zo’n 120.000 kinderen deze week.

Jong geleerd is oud gedaan. Wie al op jonge leeftijd leert over omgaan met geld heeft later meer kans op een financieel gezond leven. Een financieel gezond leven is niet alleen fijn voor het individu, ook voor de samenleving. Maar waar en hoe leer je dat, goed omgaan met geld? Vaak nemen kinderen het gedrag van hun ouders over, een logisch verschijnsel. Geen probleem als de ouder het goede voorbeeld geeft, wel een probleem als de ouder niet het goede voorbeeld geeft. In de standaard lesprogramma’s op scholen gaat het niet vaak over (persoonlijke) financiën. Daarom organiseren Nederlandse banken en verzekeraars jaarlijks het programma ‘Bank voor de klas’, waarbij financieel professionals kinderen vertellen over de betekenis van geld.

Koningin Máxima

De ‘Week van het geld’ werd eerder deze week in Breda afgetrapt door niemand minder dan koningin Máxima en minister voor basis- en voortgezet onderwijs Arie Slob (CU). Het thema van dit jaar is gevat in de vraag ‘Ben jij een held met je geld?’.

Ruim 4.000 gastlessen door bankmedewerkers op basisscholen

“Het is ongelooflijk belangrijk dat kinderen al vroeg leren om samen te praten over geld”, stelt Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en tevens één van de gastdocenten. “Welke keuzes maak je zelf met jouw budget? En welke keuzes maakt iemand anders en wat kun je daarvan leren? Financieel bewustzijn helpt kinderen om verstandige financiële keuzes te maken in hun latere leven. Ik ben er trots op dat elk jaar weer duizenden collega’s van banken kinderen helpen om daarover na te denken.”

Brede deelname

‘Bank voor de klas’ bestaat al sinds 2011 en wordt dus voor de negende keer gehouden. In de loop der jaren is het aantal deelnemende banken gestaag toegenomen. Inmiddels neemt elke zichzelf respecterende financiële instelling deel aan het initiatief, van kleine duurzame spelers tot de grote systeembanken. Topman van ABN AMRO Kees van Dijkhuizen is ook één van de gastdocenten deze week. Tegenover dagblad Metro zei hij: “Wij doen al vanaf het begin mee, dit is de negende keer. Zelf gaf ik nu voor de derde keer les. Ik had ook de koningen in de klas, dat maakte het extra leuk. Ik was onder de indruk van de kinderen, als je bijvoorbeeld hoorde hoe goed zij al over spaargeld hadden nagedacht.”

De ‘Week van het geld’ duurt nog tot aankomende vrijdag 29 maart.