Gerechtshof draagt OM op Hamers te vervolgen vanwege rol in witwasaffaire
Het gerechtshof in Den Haag heeft het Openbaar Ministerie opgedragen voormalig topman van ING Ralph Hamers te gaan vervolgen vanwege zijn rol in de witwasaffaire, waarin ING schikte voor €775 miljoen. Drijvende kracht achter deze ontwikkeling is bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman, die in een eerder stadium al meldde dat de bedrijfstop moet hebben geweten van de tekortkomingen in het beleid.
Hét nieuws van de dag is toch wel dat Ralph Hamers voor het gerecht moet gaan verschijnen. In een zaak die diende bij het gerechtshof in Den Haag wordt het Openbaar Ministerie opgedragen Hamers te gaan vervolgen vanwege zijn rol in de witwasaffaire. Een wrakingsverzoek haalde het niet, waardoor Hamers op persoonlijke titel aan de tand gevoeld gaat worden.
Hamers staat bekend als een groot vernieuwer en is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de sterke digitale positie van ING, waar hij zeven jaar CEO was voor hij naar Zwitserland vertrok. De witwasaffaire was echter een grote smet op zijn blazoen. ING schikte in 2018 met het OM voor een megabedrag van €775 miljoen. Daarmee leek de kous af, maar dat was buiten Pieter Lakeman en zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) gerekend.
Lakeman – bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn uithaal richting Yvon Jaspers in een uitzending van De Wereld Draait Door – was één van de partijen die aandrong op persoonlijke vervolging van Ralph Hamers, die voor tenminste een deel van de periode waarop het faciliteren van witwassen betrekking had eindverantwoordelijke was. "Uit getuigenverhoren bleek dat er sinds Hamers in 2014 CEO werd enorme en uiterst schadelijk gebleken bezuinigingen op de anti-witwasafdeling zijn doorgevoerd", citeert de NOS Lakeman. "Hamers negeerde waarschuwingen van onder anderen zijn chief risk officer, waardoor het pad voor de toestroom van lucratieve doch criminele klanten werd geëffend."
Goed, dat is de opstelling van Lakeman, die al decennia lang een luis in de pels is van het Nederlandse bedrijfsleven en bekend staat om zijn scherpe uitspraken. De verklaring van het gerechtshof is echter ook niet mals. “Beklaagde was als CEO bevoegd en redelijkerwijs gehouden maatregelen te treffen ter voorkoming van de strafbare gedragingen van ING NL. Hij heeft dit echter niet alleen nagelaten en daardoor deze gedragingen bevorderd, maar hij heeft daardoor ook bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat de verboden gedragingen zich zouden voordoen”, zo valt te lezen.
In een verklaring geeft ING aan het te betreuren dat hun voormalige topman vervolgd gaat worden, omdat het OM eerder – parallel aan de schikking – al had uitgesproken dat er geen reden was om (voormalig) medewerkers van ING te vervolgen. Het OM zelf heeft overigens nog niet gereageerd op de uitspraak.