Amy Gabay over onboarding als trainee bij ING tijdens corona

16 december 2020 Banken.nl

Amy Gabay startte begin oktober als trainee bij ING. Daarmee behoort ze sowieso tot een select gezelschap, maar nog meer omdat ze haar traineeship begon tijdens de coronacrisis. In gesprek met Banken.nl vertelt Gabay over de onboarding in deze bijzondere tijd, die zelfs ook nog positieve dingen meebrengt. Ook Talent Manager Nicole Plokker schakelt in voor het gesprek en licht toe hoe ING de onboarding en een stukje recruitment daarvoor heeft aangepast aan de situatie.

Jaarlijks starten bij ING enkele tientallen – tussen de 30 en 35 – veelbelovende talenten als trainee. Die eerste periode staat in het teken van het leren kennen van de organisatie, maar ook het kennismaken met toekomstige collega’s en andere trainees. Het behoeft weinig uitleg dat dat momenteel anders gaat dan normaal, anders moet dan normaal.  

In tegenstelling tot veel andere grote bedrijven, besloot ING het talentenprogramma te blijven aanbieden. Volgens Nicole Plokker – Talent Manager en actief betrokken bij de onboarding en begeleiding van trainees – een keuze die uitstekend te rechtvaardigen valt. “We hebben in deze tijd minstens zoveel behoefte aan jong talent als anders. Bovendien is een traineeship een programma waarin we in elkaar investeren juist voor de lange termijn. We willen die pijplijn met talent zo vol mogelijk zien te houden. Een jaar stoppen zorgt voor een gat in ons leadership op middellange termijn.”

Verdubbeling aantal sollicitanten

Saillant is dat de coronacrisis juist heeft gezorgd voor een sterke toeloop van het aantal sollicitanten op een ING-traineeship. Plokker geeft aan dat voor de klas van oktober het aantal sollicitanten maar liefst 50% hoger lag dan gebruikelijk. Dat zegt enerzijds misschien iets over een afname in het aantal mogelijkheden elders, anderzijds natuurlijk ook over de aantrekkingskracht van ING als werkgever voor hoogopgeleiden. 

“Momenteel spreken we zelfs van een verdubbeling van het aantal sollicitanten”, benadrukt Plokker de toeloop. Het valt moeilijk vast te stellen of ING nu talenten werft die het in een normale situatie misschien zou zijn misgelopen. Maar één ding staat vast: de vijver waaruit ING kan vissen is momenteel een stuk groter. “Dat zorgt tegelijkertijd ook voor meer druk op onze recruitment-afdeling. Het aantal beoordelingen van sollicitaties en cv’s ligt immers ook een stuk hoger.”

Volgens Plokker leidt die verhoogde interesse tot een luxe positie, waarin ING zich kritischer kan opstellen dan gebruikelijk en zich kan richten op alleen de allergrootste talenten. “Op het schaap met de vijf poten. Het aantal beschikbare traineeplekken is gelijk gebleven, dus de lat kan omhoog. Dat heeft tegelijkertijd de keerzijde dat we soms hele geschikte kandidaten met een prachtig cv moeten afwijzen. Ten opzichte van normaal hebben we extra oog gehad voor flexibiliteit en zelfstartend vermogen. Dat is nu gewoon onmisbaar.”

Aan het eerste deel van het sollicitatieproces is overigens niet zo gek veel veranderd. Het insturen van cv’s en motivaties en het maken van assessments, dat ging allemaal al digitaal. Pas vanaf de persoonlijke interviews trad de verandering op, die moesten ineens via videobellen plaatsvinden. Dat is tot op heden niet veranderd, hooguit iets verder geprofessionaliseerd.

Over ontbijtjes en oranje sokken

Amy Gabay (25) is één van deze schapen met vijf poten. Had ze twijfels op het moment van solliciteren? “De hele situatie bracht natuurlijk veel onzekerheid met zich mee. Om mij heen hoorde ik veel mensen zeggen: ‘Ik blijf nog een jaar studeren, dan heb ik volgend jaar meer opties.’ Uiteindelijk heb ik toch besloten te solliciteren bij ING, waar ik eerder trouwens al een jaar gewerkt had als Financieel Adviseur in een ING-kantoor. Ik kende dus al wat mensen. Tijdens het sollicitatieproces ben ik heel fijn begeleid, misschien wel beter dan normaal. Ik had heel nauw contact met mijn recruiter. Juist vanwege dat nauwe contact ontstond er een hele persoonlijke band.” 

Plokker bevestigt dat ING veel aandacht besteedt aan het warmhouden van de relatie met kandidaten en aangenomen trainees. Dat zat er voorheen ook al in, bijvoorbeeld door het versturen van gadgets of kaartjes. Maar tijdens corona is die persoonlijke benadering en het creëren van bijzondere momentjes verder toegenomen. Gabay: “Ik weet nog dat ik ‘s ochtends een keer de deur opendeed, nadat de bel ging. Stond er opeens een bezorger met een ontbijtje voor de deur! Dat was echt wel heel leuk.” Vol trots toont Gabay ook haar oranje ING-sokken die ze thuisgestuurd kreeg. “Het voordeel van fulltime thuiswerken is dat niemand het merkt als je ze wat langer draagt”, lacht ze hardop. 

Inmiddels is ze bezig aan haar eerste rotatie, bij het onderdeel zakelijke klanten. “In april zou ik normaal gesproken naar het buitenland gaan, dat is iets waar elke trainee naar uitkijkt. Maar wat is nog normaal? Misschien dat het een volledig virtuele rotatie in het buitenland wordt of juist één rotatie extra in Nederland. Ik ben nu aan het kijken welke afdelingen voor mij interessant zijn. Daarvoor plan ik koffiemomentjes in met mensen die me daar meer over kunnen vertellen.” 

Het voordeel van online netwerken

En hoe zit het met netwerken, een wezenlijk onderdeel van elk traineeship? “Dat gaat nu heel anders en dat was eerst best een teleurstelling. Je blijft eerst nog even hopen tot het moment dat je beseft dat het niet zoals normaal gaat zijn. Normaal ga je met alle trainees twee weken naar een hotel en je leert elkaar van dichtbij kennen. Nu ging alles via de laptop. De eerste week was alsnog heel erg gericht op netwerken. Dagelijks zaten we in groepjes van tien bij elkaar, elke dag met een coach. We hadden een moodboard, we leerden elkaar kennen door over onszelf te vertellen, we deden spelletjes of quizzen. Ook hadden we ‘breakout rooms’, waarin je je met z’n tweeën kon terugtrekken en echt persoonlijke gesprekken kon voeren. Op de digitale manier kom je toch erg dicht bij elkaar, al zit je soms ver bij elkaar vandaan.”

Net als alle andere trainees probeert Gabay het beste van de situatie te maken. Er zit immers ook weinig anders op. Toch ontwaart ze hier en daar ook een zilver lijntje aan de hele toestand. Opvallend genoeg is netwerken met internationale mensen er daar één van. Vaak verliezen internationale trainees elkaar na de introductieperiode een beetje uit het oog, omdat de Nederlandse trainees elkaar simpelweg wat vaker tegenkomen, bijvoorbeeld tijdens vrijmiddagborrels of andere activiteiten. 

“Omdat je nu veel meer online contact hebt, blijf je dat contact ook beter onderhouden met internationale trainees, waardoor je met deze personen een duurzamere band opbouwt. Door alle beperkingen rond fysiek afspreken word je min of meer gedwongen om op te trekken met mensen met wie dat van nature anders minder vanzelfsprekend zou zijn geweest. Dat kan zomaar een goede erfenis blijken te zijn van de coronacrisis.”

“Ik denk dat de coronacrisis ervoor zorgt dat ik een duurzamere band opbouw met internationale trainees.”

Dat neemt niet weg dat in principe iedereen de voorkeur geeft aan fysieke ontmoetingen, waarbij je elkaar in de ogen kijkt. Daarop heeft ING een creatieve oplossing bedacht. Plokker: “We kunnen geen fysieke evenementen organiseren. Maar als twee trainees bijvoorbeeld vlak na elkaar hun laptop af komen halen en vervolgens buiten een wandeling maken om elkaar beter te leren kennen en een koffie halen bij de Starbucks, dan zorgen wij voor een koffiebon. Op die manier willen we de drempel iets verlagen en kijken hoe we zulke dingen kunnen stimuleren binnen wat is toegestaan.”

Ten slotte, hoe kijkt Gabay eigenlijk aan tegen haar onboarding met het oog op de toekomst? Het lijkt erop dat de maatschappij in de loop van volgend jaar voorzichtig terugkeert naar normaal, maar Gabay zal altijd één van de trainees uit coronatijd blijven. “Stel je voor dat je een eenjarig traineeship volgt en het valt net samen met de hele coronacrisis, dan zou ik daar heel erg van balen. In het begin had ik dat ook wel, maar gaandeweg ontdek je wat er allemaal wél mogelijk is. Het is moeilijk te zeggen of deze start op langere termijn wel of niet nadelig gaat zijn. Het is in elk geval een groot voordeel dat het een meerjarig traineeship is, waarbij de fase van weer naar kantoor gaan en alle normale dingen meepakken ook nog wel komt”, besluit een opgewekte Gabay.

Meer over ING
Profielpagina
ING
ING is een partner van Banken.nl