Bonusregels NL bankiers strenger dan bonusbeleid EU

18 juni 2014 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Met het bonusplafond voor bankiers gaat Nederland veel verder dan de andere Europese landen. Volgens Europese richtlijnen mag de bonus voor een bepaalde groep medewerkers maximaal 100% van het vaste salaris bedragen. De Europese Commissie heeft vastgelegd voor wie de regels gelden: de 3% best verdienende personeelsleden en bankmedewerkers die belangrijke besluiten mogen nemen. In Nederland worden de bonussen in de financiële sector beperkt tot maximaal 20% van het vaste salaris. Dat heeft de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vorige week vrijdag gezegd nadat de ministerraad dit wetsvoorstel aangenomen heeft.

Bewust strenger dan de Europese regels voorschrijven

Wel komt er voor een beperkte groep bankmedewerkers een uitzondering, om te voorkomen dat zij vertrekken naar het buitenland, zo staat in een brief die minister Dijsselbloem naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens Dijsselbloem gaat de uitzondering gelden voor een paar procent van het bankpersoneel. Het voornemen tot een bonussenplan werd in november vorig jaar naar de Tweede Kamer gestuurd. Dijsselbloem zei destijds bewust verder te gaan dan de Europese regels. “Perverse beloningsprikkels worden wereldwijd gezien als één van de oorzaken van de financiële crisis”, zo schreef de minister toen.

Bonus

NVB zeer kritische op afwijking van Europese normen

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakt zich ernstig zorgen over de afwijkende bonusregels in Nederland en vindt een afwijkend bonusbeleid onnodig. Volgens de NVB wordt de bankensector op deze manier op achterstand gezet als de bonussen veel harder worden beperkt dan in andere Europese landen. “In een tijd waarin wordt gewerkt aan een Europese bankenunie past geen Nederlandse alleingang”, stelt NVB-voorzitter Chris Buijink. Volgens de NVB zijn de banken zich ervan bewust wat in de sector is misgegaan. “Dit rechtvaardigt niet een specifiek Nederlands beloningsbeleid dat sterk afwijkt van het Europese beleid, en dat hebben we ook niet nodig”, aldus NVB-voorzitter Chris Buijink. Buijink wijst erop dat nog maar 2% van de negentigduizend medewerkers in de sector een bonus krijgt van 20% of meer. “Nederland loopt daarmee sinds de crisis voorop in Europa met het versoberen van de arbeidsvoorwaarden”.

Raad van State: Zware regels, onduidelijke probleemoplossing

De NVB voelt zich gesteund door de Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de regering. De raad heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gevraagd het wetsvoorstel aan te passen, omdat het wetsvoorstel op sommige onderdelen ‘op gespannen voet’ staat met Europese regels. De Nederlandse regels zouden bijvoorbeeld het dochterondernemingen van internationale instellingen onmogelijk maken om aan de regels te voldoen. Die moeten namelijk ook voldoen aan de regels in het thuisland. De Raad van State stelt dat met het plan er zeer zware regels worden opgetuigd, terwijl het niet duidelijk is of daarmee het probleem wordt opgelost. De bankensector heeft bovendien zelf al maatregelen genomen en de gevolgen van de nog niet zo oude huidige bonusregels zijn nog niet bekend, zo redeneert de raad.

EBA gaat mazen in het huidig Europese bonusbeleid onderzoeken

De Europese Bankautoriteit (EBA) onderzoekt momenteel het bonusbeleid van alle grote banken en constateert dat een aantal banken in Europa de bonusregels lijkt te ontduiken door onder voorwaarden meer vast salaris te geven. De EBA gaat nu kijken hoe de mazen in de Europese regelgeving kunnen worden gedicht. De betwiste beloningen worden door de banken uitbetaald op basis van de positie of rol van de betreffende medewerker, schrijft de EBA in het vorige week gepubliceerde onderzoeksrapport. Omdat het gaat om vaste bedragen, kunnen ze onder de huidige regels worden aangemerkt als salaris. “Echter de beloningen zijn cyclisch, ze worden betaald aan een selecte groep bankmedewerkers en zijn doorgaans geldig voor een bepaalde periode”, schrijft de EBA. “Onder uitzonderlijke omstandigheden kunnen ze ook worden geannuleerd”. De EBA gaat nu nader onderzoek doen en regels opstellen zodat de beloningen onder de juiste categorie vallen. Dat moet ervoor zorgen dat de Europese bonusregels van maximaal 100% van het vaste loon, niet kunnen worden omzeild.