LIFE AML Nederland 2023: 'Catching criminals by changing methods'

17 juli 2023 Banken.nl 3 min. leestijd

Banken vormen de poortwachters van het financiële systeem; van hen wordt verwacht dat ze crimineel geld buiten de deur houden. Banken staan echter tegenover vindingrijke tegenstanders – tegenstanders die altijd bezig zijn om nieuwe manieren te verzinnen om hun geld wit te wassen. Wordt de ene methode efficiënt tegengegaan, dan is de volgende methode alweer uitgevonden. Het moge duidelijk zijn, de financiële sector en het criminele circuit zijn verwikkeld in een kat-en-muisspel.

En precies dat kat-en-muisspel staat centraal in de derde editie van het Leaders in Finance Events AML Nederland 2023: ‘Catching criminals by changing methods. De organisatoren hebben een vol programma ontwikkeld om kennis te delen over hoe banken criminelen actief voor kunnen blijven.

Zo start de dag met een live interview tussen Twan Huys (tevens de moderator van de dag) en Jim Lee (Chief van het Amerikaanse IRS Criminal Investigation). Het duo zal het hebben over de geleerde lessen in de Verenigde Staten, en dan met name hoe je een drieduizend-koppig internationaal opererend team zo efficiënt mogelijk witwassen laat bestrijden.

Landgoed Duin & Kruidberg, Santpoort-Noord

Na het interview volgt de eerste paneldiscussie over cash en AML. Een belangrijk thema. Waar toezichthouders pleiten voor het behoud van contant geld om het financiële systeem toegankelijk te houden, stellen experts juist dat witwassen praktisch onmogelijk wordt als alle financiële zaken giraal geregeld wordt (of in ieder geval biljetten van 100, 200 en 500 euro uit het systeem gehaald worden).

Voordat de gasten van een kop koffie kunnen genieten zal hoogleraar Tom Loonen (Financial Law & Integrity aan de VU Amsterdam) als primeur zijn onderzoeksbevindingen over KYC analisten delen.Vaak worden AML-medewerkers niet gerekend tot front-office, maar ook niet tot compliance, hoe houden werknemers zich met deze onduidelijke positionering staande in hun rol?

Na de pauze en met een frisse geest volgen de tweede en derde paneldiscussies van de dag. De tweede gaat over de ontwikkelingen van effectiviteit en efficiëntie binnen AML. De derde gaat over de toepassing van AI en in het bijzonder het openen van de deur naar generatieve AI. Criminelen veranderen dagelijks hun methodes van witwassen, moet het voor banken niet mogelijk zijn om hetzelfde te doen?

Het laatste onderdeel van het programma vormt de keynote van Nicholas Lord (hoogleraar aan de Universiteit van Manchester): ‘Criminals outsmarting financial institutions. Daarmee is het nog niet gedaan, want uiteraard wordt de dag geheel in stijl afgesloten met een lunch, borrel en tijd om te netwerken.

Sprekers en partners

Naast de zojuist genoemde namen zullen ook Robin de Jongh (Global Head of Client Due Diligence bij de Rabobank), Jaap van der Molen (Head of Detecting Financial Crime bij ABN AMRO), Ali El Hassouni (Head of Data bij bunq), Hinda Haned (hoogleraar Data Science aan de Universiteit van Amsterdam), Krik Gunning (CEO en medeoprichter van Fourthline), Inge van Dijk (Divisiedirecteur Betalingsverkeer & Marktinfrastructuur bij DNB), Marianne Schwan (Senior Manager Forensic & Financial Crime bij Deloitte), Marc Kemper (Teamleider Financieel Economische Recherche) en Mark van Driel (Functioneel Parket Openbaar Ministerie) spreken tijdens het event.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de partners de Nederlandse Vereniging van Banken, Deloitte, Fourthline, Brunel en Kayak.

Geïnteresseerden kunnen hier terecht voor meer informatie en registratie.

Meer AML-gerelateerd nieuws is te vinden op de AML-themapagina van Banken.nl.