Hoge rentewinsten banken leidt tot maatschappelijk kritiek

17 augustus 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

De Nederlandse banken boeren goed met de huidige, hoge rentestand. ING, Rabobank, ABN AMRO en de Volksbank; allen presenteerden aanzienlijke hogere winsten ten opzichte van een jaar geleden. Winsten die voor gefronste wenkbrauwen zorgen bij het publiek, maar volgens de banken zijn deze broodnodig om bij te komen van de afgelopen magere jaren.

Zo klaagt Geert Wilders op X (voorheen Twitter) dat de spaarrente de afgelopen tijd minder snel is gestegen dan de rente van de Europese Centrale Bank. “Banken hebben mede door die achterblijvende vergoeding voor spaarders hun winsten kunnen opvoeren. Asociale zakkenvullerij”, aldus de politicus.

Wilders staat bepaald niet alleen in zijn kritiek. Tegenover het Financieele Dagblad legt hoogleraar Banking & Finance Harald Benink uit dat de hoge winsten niet goed zijn voor de reputatie van de banken. Hij is van mening dat banken zich wat nederiger mogen opstellen. “Ze zijn gered door de overheid, er was de beloningsdiscussie en nu weer recordwinsten. Laten we niet doen alsof dat komt door slim beleid. Het komt ze aanwaaien.”

Hoge rentewinsten banken leidt tot maatschappelijk kritiek

De hogere winsten zouden er tevens toe leiden dat de roep om hogere bankenbelastingen weer toeneemt. Het zou volgens politici niet uit te leggen zijn dat banken hun aandeelhouders extra belonen en eigen aandelen inkopen, maar het verhogen van de rentevergoeding achterblijft.

Gezonde winst

Een hogere bankenbelasting zou volgens NVB-voorzitter Medy van der Laan echter “ontzettend jammer zijn”. Ze legt tegenover het FD uit dat banken een “gezonde winst” moeten maken, wat niet mogelijk zou zijn toen de ECB-rente negatief was en gewone spaarders op nul bleven zitten.

Tevens beargumenteert ze dat banken de huidige hoge ECB-rente (3,75%) niet zomaar kunnen doorgeven aan de spaarklanten, omdat ze een groot deel van het geld hebben uitstaan in langlopende hypotheken.

Sterker nog, de ECB zou volgens Van der Laan van banken juist verwachten van banken dat ze een rendement behalen van 8% tot 12% op het eigen vermogen. Alleen ABN AMRO zou afgelopen kwartaal boven de 12% eindigen.

“Een sterke bank maakt een gezonde winst. Dat heb je nodig om investeerders te trekken, en banken hebben investeerders nodig om hun maatschappelijke taak in te vullen”, aldus Van der Laan tegenover het FD.