ASR denkt na over mogelijke verkoop Knab

28 november 2023 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

ASR heeft meerdere biedingen ontvangen op Knab. De verzekeraar voelde zich vanwege speculaties in de media verplicht om naar buiten te brengen dat het zijn strategische opties onderzoekt met betrekking tot de toekomst van de online bank.

Hoewel ASR dus erkent dat het meerdere biedingen heeft ontvangen, is het nog geen zekerheid dat men ook daadwerkelijk tot een verkoop overgaat. “De beoordeling daarvan is nog gaande en de uitkomst is onzeker. Er is geen besluit genomen over een mogelijke verkoop van Knab.”

Het Financieele Dagblad claimt echter anders. De krant schrijft dat Knab niet winstgevend genoeg zou zijn voor ASR, vanwege de hoge AML-kosten en de benodigde kapitaalbuffers om te voldoen aan de bankvergunning van Knab.

ASR zet Knab in de etalage

Geïnteresseerde partijen zouden zo’n €590 tot €700 miljoen moeten aftikken om de online bank over te nemen. Het FD noemt bunq, de Volksbank, Handelsbanken en Open Bank als geïnteresseerde partijen om het banklabel over te nemen, al benadrukt men wel dat het onduidelijk is hoe concreet de interesse is. Blackstone en NIBC zouden daarentegen juist zijn afgehaakt.  

Knab werd in 2012 opgericht en profileert zich de afgelopen jaren als bank voor zzp’ers. Eind vorig jaar had de bank 346.000 klanten en bedroeg de nettowinst €32,2 miljoen. ASR kreeg de bank eerder dit jaar in handen, nadat het Aegon Nederland had overgenomen. Bij die overname zou het een harde eis zijn geweest dat Knab zou meeverhuizen naar zijn nieuwe eigenaar.