Geldmaat-automaten wederom te vaak stuk, mede door paperclips

27 februari 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De geldautomaten van Geldmaat kampen vaker met een storing of andere problemen dan afgesproken. Al met al was het afgelopen jaar bij 1 op de 25 automaten niet mogelijk om geld op te nemen.

In een reactie tegenover de NOS noemt het ministerie van Financiën de situatie zorgelijk. “Contant geld moet voor iedereen bereikbaar zijn.” Het ministerie spoort Geldmaat dan ook aan om zich aan de gemaakte afspraken te houden: er mag namelijk bij slechts één op de veertig automaten een storing zijn.

Eventuele sancties blijven voorlopig uit. Te meer omdat een wet die banken verplicht zich aan de afspraken te houden nog in de ontwerpfase zit.

Geldmaat-automaten wederom te vaak stuk, mede door paperclips

Geldmaat erkent de problemen en belooft beterschap. Het bedrijf legt uit dat het actief bezig is om verouderde automaten te vervangen voor minder storingsgevoelige exemplaren. Tevens heeft het bedrijf last van lange levertijden en de krappe arbeidsmarkt.

Ondanks de vele beren op de weg is het bedrijf 2024 goed begonnen. Hoewel de norm in januari nog altijd niet werd gehaald, lukte dat volgens het bedrijf de laatste paar weken juist wel.

Overigens doet Geldmaat ook een beroep op de consument. Paperclips, elastiekjes en andere voorwerpen die worden meegestort vormen namelijk een van de belangrijkste oorzaken voor storingen bij de automaten. “Een simpele paperclip kan een automaat dagenlang buiten gebruik zetten”, aldus Geldmaat. Het bedrijf attendeert de consumenten dan ook op zorgvuldig gebruik.