50 grootste mid-market corporate finance adviseurs

24 maart 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

Ondanks een daling van 2% in het aantal deals is de totale omvang van de Nederlandse mid-market fusies en overnamemarket het afgelopen jaar met 11% gestegen naar 6,6% miljard. Rabobank mag zich wederom de grootste bancaire dealmaker van de Benelux noemen voor deals met een waarde tot $500 miljoen, gevolgd door ABN AMRO en ING. Met een toename van 13 deals behoort ABN AMRO tot een van de snelste groeiers in de lijst.

Elk jaar doen analistenbureau Thomson Reuters en adviesbureau Freeman Consulting onderzoek naar de stand van zaken in de fusie en overnamemarkt. De meest recente data toont aan dat 2014 een uitstekend jaar was voor corporate finance en financiële adviseurs actief in het mid-market segment*. De wereldwijde markt groeide van $741 miljard naar $920 miljard (+24%), terwijl de marktomvang van de Europese mid-market M&A markt met 18% is gestegen, van $184 miljard naar $217 miljard, goed voor bijna een kwart van de totale markt. Het aantal fusies en overnames wereldwijd steeg met 29% en brak voor het eerst sinds 2011 weer door de grens van 40,000 transacties.

Wereldwijde Mid-Market M&A Markt

De Nederlandse mid-market M&A industrie laat een tweeledig beeld zien. Het aantal gesloten deals is voor het derde opeenvolgende jaar gedaald, in 2014 met 2% naar 465 transacties, tegelijkertijd is de totale waarde van de deals fors gestegen. Net als in 2013 groeide de marktomvang met 11%, het gevolg van een hogere gemiddelde dealprijs. Met een waarde van $6,6 miljard vertegenwoordigt de Nederlandse fusie- en overnamemarkt zo’n 3% van de Europese markt.

Nederlandse Mid-Market M&A Markt

De hoogste deal activiteit vond plaats in de financiële sector (15%), gevolgd door de industrie en vastgoed, goed voor 14% en 12% van de markt respectievelijk. Het minste aantal deals werden genoteerd in de consumentenproducten markt en gezondheidszorg.

Top 50 dealmakers

Rabobank mag zich – na accountants- en advieskantoor BDO – met 42 deals binnen de mid-market de op een na grootste dealmaker in de Benelux noemen. In 2013 stond de coöperatieve bank met minder deals (35) nog op de eerste plek. Rabobank wordt gevolgd door de Corporate Finance praktijken van Big Four kantoren KPMG en PwC, en de zakenbank takken van ABN AMRO en ING. Met een toename van 13 deals behoort ABN AMRO tot een van de snelste groeiers in de lijst – afgelopen jaar stond de bank op de 14de plek. In de top 20 staan nog zeven overige banken: Rothschild, BNP Paribas, Leonardo & Co, Deutsche Bank, Lincoln International, NIBC en Lazard.

Mid-Market Deals en Fees

Vanuit een opbrengstenoogpunt steken de zakenbankiers niet verassend boven de M&A adviseurs uit. Zo verdiende bijvoorbeeld BNP Paribas $23,4 miljoen aan fees, bijna 20x zo veel als EY met ongeveer evenveel transacties**. Lazard factureerde zelfs bijna $40 miljoen in fees, gemiddeld $4 miljoen per deal, en Goldman Sachs $34 miljoen, opgeteld meer dan zeven keer zo veel als de gezamenlijke M&A inkomsten van de Big Four.

De top 50 bevat diverse overige banken, waaronder de bekende Amerikaanse banken Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan en Bank of America Merill Lynch, de Britse bank HSBC, het Zwitserse UBS en het Nederlandse Kempen en Co.

Top 50 Mid-Market Deals en Fees

* De onderzoekers maken onderscheid tussen ‘small cap’ deals (tot $50 miljoen) en ‘mid-market’ deals (tot $500 miljoen)

** Het aantal deals is gebaseerd op aangekondigde deal activiteit, terwijl fees zijn gebaseerd op afgeronde deals.