ING: Mobiel betalen: snel, makkelijk en veilig

16 september 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Nederland heeft er flink de pas in: het aantal contactloze betalingen groeit in ons land het hardst van alle eurolanden. Afrekenen met de smartphone is de volgende stap. Winkeliers willen graag dat klanten betalen met pin of mobiel. Dat meldt ING op zijn website.

Volgens Mastercard groeide het aantal contactloze betalingen in Nederland in het tweede kwartaal van 2015 met 75 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Vergeleken met een jaar eerder zelfs tien maal zoveel. In Europa kan met één op de vijf bankpassen contactloos worden betaald. In Nederland kan dat met bijna de helft van de bankpassen.

ING-klanten met een Android-smartphone met NFC-chip kunnen met hun mobieltje gaan betalen als ze al gebruik maken van de Mobiel Bankieren App. ING heeft eerst onder zijn medewerkers een uitgebreide test gedaan. Consumenten kunnen snel en veilig afrekenen door hun bankpas of smartphone kort tegen de betaalautomaat te houden.

ING - Contactloos betalen

"De landelijke uitrol wordt de volgende stap in gemakkelijker en sneller betalen voor consument en winkelier. De smartphone speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven en neemt nu ook de functie van je bankpas over. De introductie van Mobiel Betalen is dan ook een logische volgende stap", zegt Laurens Schretlen, manager Cards & Mobile Payments van ING.

In Nederland kan contactloos betalen al bij een kwart van alle betaalterminals. Dat zijn ruim 93.000 betaalautomaten. Het aantal neemt toe. Contactloos betalen met bankpas of mobiel is tot 10 seconden sneller dan pinnen. "Bijkomend voordeel is dat er minder kans is dat de pincode wordt afgekeken’", zegt Schretlen van ING.

Ook de Consumentenbond ziet voordelen. "Wij zijn voorstander van efficiënt betalingsverkeer. Nieuwe ontwikkelingen vinden we daarom positief. Daar valt contactloos betalen ook onder. Wel moeten consumenten de keuze hebben of ze het willen gebruiken. Je moet bijvoorbeeld nog wel je kind met 2 euro op pad kunnen sturen om een pak melk te halen”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond.