Fundwijzer inventariseert defaults in crowdfunding

10 mei 2016 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Online crowdfunding initiatief Fundwijzer wil investeerders in crowdfunding meer inzicht bieden in de risico’s in de markt en op deze manier de transparantie vergroten. Fundwijzer heeft om die reden onderzoek gedaan naar crowdfunding projecten met betalingsproblemen (defaults) en gaat een onafhankelijk overzicht bijhouden van defaults binnen de Nederlandse crowdfundingmarkt.

Crowdfunding is misschien wel de snelst groeiende vorm van alternatieve bedrijfsfinanciering in de Nederlandse markt. Sinds 2012 is de waarde van de crowdfundingmarkt jaar op jaar verdubbeld, tot een totale waarde van €128 miljoen aan het einde van 2015. Ook in het begin van 2016 vertoonde de markt gezonde groei – in januari 2016 werd een totaal van €10 miljoen opgehaald via crowdfunding.

Crowdfunding

Volgens Simon Douw, directeur van branchevereniging Nederland Crowdfunding, is het succes van crowdfunding deels uit te leggen door de transparantie van de financieringsvorm. Douw: “Transparantie is een must in de crowdfundingsector: het is bij uitstek een manier van investeren en financieren waarbij de crowd zelf kan zien en volgen waar hun geld heengaat.” Maar investeren in crowdfunding kent ook een keerzijde. Net als bij andere beleggingsvormen, moeten investeerders rekening houden met het risico op faillissement en de daaraan verbonden consequenties voor hun investering. Verlies maken op een investering is in geval van een faillissement vaak onontkoombaar.

Om ook deze keerzijde van de financieringsvorm transparanter te maken voor investeerders, is er een beweging ontstaan in de markt om het aantal defaults – crowdfunding projecten die problemen ondervinden in het terugbetalen van de lening – inzichtelijk te maken. Douw: “Nu crowdfunding volwassener wordt, en dus steeds meer ondernemers terugbetalen aan de crowd, wordt het zaak om ook te laten zien hoe het over de volle breedte van de sector gaat met defaults. Binnen branchevereniging Nederland Crowdfunding stellen de gezamenlijke crowdfunding platformen nu een gemeenschappelijke definitie en manier van rapporteren van defaults op, zodat de crowdfunding markt nog transparanter kan worden.”

Ook Fundwijzer, een online crowdfunding initiatief dat real-time alle projecten van de meer dan 70 aangesloten crowdfundplatformen bijhoudt, heeft zich bij deze beweging aangesloten. Om die reden heeft Fundwijzer onderzoek gedaan naar defaults binnen de Nederlandse crowdfundingmarkt. Vier crowdfundplatformen, die reeds enige inzicht bieden in het aantal projecten met betalingsproblemen op hun platform, zijn meegenomen in het onderzoek: Geldvoorelkaar.nl, Collin Crowdfund, Kapitaal op Maat en Horeca Crowdfunding.

Geldvoorelkaar

Uit het onderzoek blijkt dat het vaker projecten met een hogere risicoclassificatie zijn die in default raken. Elk van de vier platformen geeft investeerders inzicht in het risiconiveau dat zij zelf waarnemen voor het investeren in de crowdfundprojecten op hun platform. Vooral bij Geldvoorelkaar.nl is de relatie duidelijk zichtbaar, aangezien hier het aantal defaults een stuk hoger ligt – evenals het totaal aantal gefinancierde projecten – ten opzichte van de andere drie platformen. De meeste defaults bevinden zich in de risicoclassificaties 5 en 5s, de hoogste klassen in de methodiek van het platform.

Tevens blijkt uit het onderzoek dat betalingsproblemen zich vaak niet al te lang na het aangaan van de lening voordoen. 85% van de geregistreerde defaults is ontstaan voordat de aflossing van de lening op de helft is, waarvan ruim 25% zelfs binnen het eerste jaar. Van de vier platformen ligt het percentage defaults het hoogst bij Horeca Crowdfunding, met 5,5% van de gefinancierde projecten die in de betalingsproblemen komt. Het grootste platform in het onderzoek, Geldvoorelkaar.nl, volgt op de tweede plek met ruim 4,5% defaults op 970 gefinancierde projecten.

Succesvol gefinancierde projecten

Tot slot heeft Fundwijzer bekendgemaakt vanaf heden een overzicht bij te zullen houden van de defaults in de Nederlandse markt voor crowdfunding. Het overzicht is beschikbaar voor geregistreerde gebruikers en wordt onder meer samengesteld aan de hand van (anonieme) meldingen van investeerders, platformen en projecten zelf. Om de transparantie verder te vergroten is er ook de mogelijkheid om te reageren op de vermelde defaults, bijvoorbeeld voor projecten die hun betalingsproblemen willen toelichten.