Bank niet aansprakelijk voor schade restschuld hypotheken

02 juni 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het gerechtshof in Amsterdam heeft onlangs in een arrest bepaald dat in het geval van restschuld op een hypotheek als gevolg van een gedaalde huizenprijs, de bank niet verantwoordelijk is voor de financiële schade die klanten hiervan ondervinden. In de betreffende rechtszaak stelt het hof dat het algemeen bekend is dat woningprijzen kunnen stijgen en dalen.

In 2006 sloot de klager in een recent arrest voor het gerechtshof in Amsterdam een hypotheek af bij ABN AMRO van ruim €1 miljoen voor het bouwen van een villa. Door de crisis op de woningmarkt daalden de huizenprijzen echter zover dat de klager zijn villa nu op geen enkele manier kan verkopen zonder een forse restschuld over te houden. Omdat hij de villa en bijbehorende hypotheek moet aanhouden tot hij deze zonder schuld kan verkopen, heeft hij te maken met financiële schade. De klant is van mening dat ABN AMRO hem had moeten waarschuwen voor de mogelijke daling van de huizenprijzen, en dat de financiële sector collectief aansprakelijk moet worden gehouden voor de crisis op de woningmarkt.

Paleis van Justitie

Na een eerder vonnis van een lagere rechtbank, die de klager niet in het gelijk stelde, besloot de hypotheekklant in hoger beroep te gaan. De zaak werd voorgebracht voor het gerechtshof in Amsterdam, en afgelopen dinsdag volgde de uitspraak. Het hof stelt dat het algemeen bekend is dat woningprijzen worden bepaald door marktomstandigheden en daarom kunnen stijgen en dalen. ABN AMRO hoefde de klant hier dus niet over te informeren, aldus het hof, en ook kon de bank destijds nog niet weten dat er crisis zou komen op de woningmarkt. Ook heeft de klager volgens het hof onvoldoende kunnen onderbouwen dat de getaxeerde waarde van de villa, zoals bepaald toen de woning werd gebouwd, niet strookt met wat de woning werkelijk waard is.

Het argument dat de financiële sector in zijn geheel verantwoordelijk is voor de crisis op de huizenmarkt, vond het hof niet van toegevoegde waarde voor de rechtszaak. Of het waar is of niet dat banken een rol hebben gespeeld in het ontstaan van de crisis door te hoge leningen te verstrekken, kan volgens het hof rechtswege niet leiden tot een kwijtschelding van de restschuld van de klager bij ABN AMRO.

Het oordeel van het hof geeft een voorspelling voor de uitkomst van andere soortgelijke zaken. Klanten die hun financiële schade bij de bank willen verhalen voor hun hypotheek met restschuld, evenals Stichting Restschuld Eerlijk Delen*, zien het arrest dan ook als een tegenvaller.

* De Stichting Restschuld Eerlijk Delen is in 2012 opgericht om hypotheekklanten met een restschuld te helpen om de strijd met de banken aan te gaan op dit gebied.