Vleesbedrijf Vion kiest ABN AMRO als adviseur

23 september 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vion Food, een vleesbedrijf uit Boxtel, heeft ABN AMRO aangesteld om te onderzoeken op welke manier het bedrijf het beste aan financiering kan komen. Dat is opvallend, want daarmee passeert Vion de grootste bancaire speler voor de agrarische sector– voormalige huisbank Rabobank – en kiest voor de runner-up.

Vion Food is een vleesbedrijf uit Boxtel met productielocaties in Nederland en Duitsland en verkoopkantoren in ruim tien landen wereldwijd. Het bedrijf ontstond in 2003 door een fusie van vier verschillende vleesbedrijven voor varkens- en rundvlees. Het bedrijf draaide afgelopen jaar een omzet van bijna €4,6 miljard, waarvan circa de helft in Duitsland werd gerealiseerd.

De nieuwe CEO van het bedrijf, Francis Kint, heeft ambitieuze groeiplannen voor de komende periode. Zo wil Vion zijn moderne slachtcapaciteit uitbreiden, bestaande installaties optimaliseren en investeren in (nieuwe) klantgerichte marktconcepten op gebied van onder meer dierenwelzijn en biologisch vlees. Voor deze groeiplannen is echter een forse kapitaalinjectie nodig.


De keuze van de Raad van Commissarissen is gevallen op ABN AMRO om verschillende financieringsopties te onderzoeken. Daarmee passeert Vion zijn voormalige huisbankier Rabobank, die veruit het grootste marktaandeel heeft voor dienstverlening aan de Nederlandse agrarische sector. En dat terwijl de RvC van het bedrijf wordt voorgezeten door oud-Rabobankier Sipko Schat. ABN AMRO is de #2 bancaire speler in de agrarische sector, met een marktaandeel van ongeveer 15%.

Een van de verklaringen die wordt gegeven voor de keuze voor ABN AMRO is de bekoelde relatie tussen Vion en Rabobank. Toen Rabobank nog huisbankier was, verleende deze financiële hulp voor expansie in de rest van West-Europa. De poging tot internationale uitbreiding mislukte echter, wat een financiële tegenvaller betekende voor het vleesbedrijf. Rabobank plaatste het vleesbedrijf vervolgens onder bijzonder beheer, ten ongenoegen van Vion.

Hoe groot de financiering is die Vion wil aantrekken is niet bekend, maar deze wordt geschat op tientallen miljoenen. Verwacht wordt dat NCB Ontwikkeling (de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond), enig aandeelhouder van Vion, ruimte zal moeten maken voor een tweede aandeelhouder.