Vijf redenen waarom cashless betalen de toekomst is

05 juni 2018 Banken.nl

Momenteel vindt in Amsterdam het evenement Money20/20 plaats, waar professionals uit de industrie praten over en vooruitblikken naar betalen in de nabije toekomst. Volgens Euromonitor International was 2016 het eerste jaar ooit waarin meer betaald werd via bankkaarten dan met baar geld. Hoewel de snelheid van de ontwikkelingen niet in alle landen hetzelfde is, is de richting waarin dat wel. Betalingsverwerker Worldline wijst vijf redenen aan waarom cashless betalen de toekomst is.

Instant payments zijn even snel als cash

Van oudsher is een transactie met cash geld altijd sneller geweest dan een elektronische betaling. Immers, zodra cash geld van eigenaar verwisseld, is de transactie ook meteen afgehandeld. Voor elektronische betalingen werd altijd enkele uren tot zelfs enkele dagen verwerkingstijd gerekend. Met de introductie van het European Instant Payments initatief in november 2017 is het voltooien van een transactie teruggebracht tot een handvol seconden. Instant payments - flitsbetalingen in goed Nederlands - zijn in potentie hét keerpunt in onze manier van betalen: voor zowel consumenten als winkeliers kunnen zij het beslissende zetje betekenen.

Dit gaan we steeds minder zien

Naast cash verdwijnen ook betaalkaarten

Kenners zijn van mening dat ook de betaalkaart zijn langste tijd gehad heeft. Banken en consumenten testen momenteel bijvoorbeeld al volop met wearables. Daarnaast effent de nieuwe Europese betaalrichtlijn PSD2 momenteel het pad naar meer innovatie. Winkeliers en betalingen van klanten rechtstreeks accepteren en slaan daarbij de betaalkaart over. Dat scheelt transactiekosten en mogelijke fraude. Uitgevers van betaalkaarten - met name creditcards - zien daarmee natuurlijk hun broodwinning verdwijnen en zij komen daarom met innovaties als instant card payments en digital wallets.

Winkelen en betalen met stembediening

Machine learning en Natural Language Processing zijn voortdurend bezig met de ontwikkeling van intelligente voicebots, die voor steeds meer doeleinden beschikbaar komen. Webwinkels kunnen met voicebots binnenkort 24/7 in contact staan met consumenten. Consultancyfirma Ovum denkt dat in 2020 80% van de interacties tussen merken en consumenten via voicebots zullen gaan. Door hier een betaaloptie aan toe te voegen wordt betalen weer een stapje eenvoudiger. Stembediening is slechts het begin van deze revolutie, de volgende stap is naar verwachting biometrische stemherkenning en authenticatie via je stem.

Cash geld is duur

In verhouding met giraal geld kent chartaal geld hoge kosten. Een schatting van creditcardmaatschappij Mastercard is dat het printen en distribueren van cash geld tot 1,5% van het BNP opslokken. Nationale overheden en banken zijn zich steeds meer bewust van de kostenvoordelen van giraal geld. Daar komt nog een extra voordeel bij voor overheden: giraal geld is beter te traceren. Dat is ten eerste positief voor de belastingdiensten en ten tweede kan het de criminaliteit terugdringen, waar wereldwijd enorme hoeveelheden cash geld in circuleren.

De cashless maatschappij komt eraan

In diverse landen is de cashless maatschappij al deels een feit. In Zweden bijvoorbeeld is nog maar 0,5% van alle transacties met cash geld. Worldline noemt andere landen als België en Zuid-Korea als andere voorbeelden. Zuid-Korea heeft zelfs een muntloze maatschappij in 2020 als doel gesteld. Uiteraard zou Nederland evengoed in het rijtje genoemd kunnen worden, getuige het succes van contactloos betalen alhier.

Meer over equensWorldline
Profielpagina
equensWorldline is geen partner van Banken.nl
Partnership informatie »
Partnerships bij Banken.nl

Een partnership met Banken.nl biedt diverse mogelijkheden om je merk te versterken en zichtbaar te maken op het platform voor de Nederlandse bankensector.

Geïnteresseerd in meer informatie? Laat hieronder je gegevens achter.