Royal Bank of Scotland (RBS) vraagt Duitse bankvergunning aan

28 december 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Royal Bank of Scotland (RBS) heeft bij de Duitse centrale bank een bankvergunning aangevraagd. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Daarmee wil de bank zich extra verzekeren tegen een no-deal brexit, hoewel al in bezit van een Nederlandse bankvergunning.

Met nog zo’n drie maanden te gaan is het nog allesbehalve duidelijk hoe de brexit eruit gaat zien. Komt er nog een deal en zo ja, wat gaat die deal dan omvatten? Met name veel Britse bedrijven zijn onrustig en sorteren alvast voor op een worst-case scenario. Royal Bank of Scotland (RBS) is één van die bedrijven die zich wil verzekeren van blijvende toegang tot de Europese markt en heeft een Duitse bankvergunning aangevraagd.

Paspoortrechten

Een bank met een bankvergunning uit een EU-land heeft het recht om al haar activiteiten binnen de complete EU uit te oefenen. Dat fenomeen wordt paspoortrechten genoemd. Nu is de aanvraag van RBS voor een Duitse banklicentie op een bepaald punt opmerkelijk. Niet omdat het zich daarmee verzekert van toegang tot de Europese markt, maar wel omdat het die toegang feitelijk al heeft. RBS beschikt namelijk al over een Nederlandse bankvergunning, die al dateert van de tijd dat het ABN AMRO overnam.RBS breidt activiteiten in Frankfurt verder uit

De aanvraag van een Duitse vergunning moet in elk geval zorgen voor inniger contact met de Bundesbank. RBS is namelijk van plan om de huidige vestiging in Frankfurt uit te breiden tot een regionale ‘payments hub’. Daarbij maakt het gebruik van de infrastructuur van het Duitse bancaire stelsel. Daarbij wil het leningen gaan aanbieden aan grote Duitse klanten, alsmede het aantrekken en beheren van deposito’s. Die laatste twee zijn niet officieel bevestigd door RBS, maar gebaseerd op openstaande vacatures.

Sinds de crisis heeft RBS zich een beetje teruggetrokken van het Europese toneel en richtte het zich vooral op Britse en Ierse consumenten. Via het sublabel NatWest is RBS echter ook actief gebleven op het gebied van commercial banking en juist die activiteiten gaat het verder uitbreiden in Duitsland.