Nederlandse fintech Dyme geeft inzicht in verborgen lasten

05 april 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Met de Nederlandse app Dyme krijgen gebruikers op een nieuwe manier inzicht in verborgen vaste lasten. De app analyseert transactiegegevens en identificeert op die manier zogeheten ‘slapende’ abonnementen op bijvoorbeeld een sportschool of een tijdschrift. Dyme biedt daarbij een kosteloze opzegservice aan. De app kijkt ook naar bestaande contracten voor bijvoorbeeld energie of telefonie en stelt waar mogelijk goedkopere alternatieven voor, inclusief een overstapservice.

Betalen voor iets waar je geen gebruik van maakt. Het klinkt niet erg aantrekkelijk, maar toch zal het velen bekend voorkomen. Een tijdschriftabonnement dat ooit in een opwelling is afgesloten, dat ene gratis lidmaatschap dat na de eerste maand toch niet gratis bleek te zijn en ga zo maar door. Als men het al heeft onthouden, schiet het opzeggen er vaak bij in. Week na week. Met dat fenomeen in het achterhoofd ontwierpen enkele jonge Nederlandse ondernemers Dyme, een app die dergelijke lasten inzichtelijk maakt en meteen een opzegservice biedt. Dyme was tevens één van de genomineerden voor de Accenture Innovation Awards vorig jaar.

Nederlandse fintech Dyme geeft inzicht in verborgen lasten

Volgens Dyme betaalt de helft van alle Nederlanders voor een vergeten of een ongewenst abonnement. Ook zijn er veel Nederlanders die teveel betalen voor diensten waarvan ze wél weten dat ze die gebruiken, zoals telefoonabonnementen, energie of televisie en internet. Dyme biedt gebruikers een overstapservice, die naar eigen zeggen niet meer inspanning vergt dan één druk op een knop.

700 euro per jaar besparen

“Met Dyme maken wij het managen van persoonlijke financiën makkelijker dan ooit. Uit onderzoek door onder meer het Nibud, blijkt dat veel mensen onbewust geld uitgeven aan verborgen vaste lasten”, aldus CEO Joran Iedema. “Daarnaast lopen ze vaak geld mis door niet over te stappen van aanbieder. Als je onze app gebruikt kun je op jaarbasis al snel 700 euro besparen. Wij nemen het gedoe van opzeggen en overstappen uit handen.”

PSD2

Dyme speelt met deze dienst in op de invoering van PSD2, die medio februari formeel in Nederland ingevoerd werd. Immers, Dyme zou als zodanig niet mogelijk zijn zonder analyse van transactiegegevens. Momenteel heeft Dyme al koppelingen met ABN AMRO, ING, Rabobank en Bunq. Daarmee is het grootste deel van de Nederlanders gedekt. Andere banken worden in september toegevoegd. Dyme is gratis te gebruiken. De app is te downloaden voor gebruikers van zowel Android als iOS. 

Gerelateerd:
Voormalig topbankier pompt geld in fintech-bedrijf Dyme