Binnen tien jaar zal Shanghai 's werelds grootste financiële centrum worden. Dat blijkt uit een nieuw rapport van KPMG en effectenbeurs FTSE. Shanghai wordt steeds belangrijker doordat China zijn effecten-, valuta-, obligatie- en derivatenmarkten blijft ontwikkelen.
China's effectenmarkt is gegroeid van $400 miljard in 2005 naar $4 biljoen in 2010, terwijl meer dan 500 bedrijven naar de beurs zijn gegaan. Het rapport suggereert dat er nu ruimte is voor duurzame groei in de schuld- en derivatenmarkten. Deze staan in China nog in hun kinderschoenen.
Uitdagingen
In het rapport van het adviesbureau wordt desondanks gewaarschuwd voor diverse uitdagingen die moeten worden overwonnen, voordat Shanghai kan concurreren met Londen en New York. "Shanghai loopt nog een aardig eind achter op andere financiële centra in termen van marktopenheid, -grootte en -variatie, net als in de complexiteit van zijn producten".
Een andere sleuteluitdaging zal de liberalisering van China's munteenheid zijn, die nog steeds strak wordt gecontroleerd. Hoewel China stappen heeft gezet om zijn munteenheid te internationaliseren zijn er nog steeds limieten op de geldstromen in en uit het land.
Verder kan China's relatief hoge belastingtarief voor individuen het lastig maken om getalenteerde professionals aan te trekken. De tarieven tot 45% zetten Shanghai op een achterstand ten opzichte van zijn regionale rivaal Hongkong, waar de belastingen voor individuen maximaal 15% bedragen.