Britse overheid druk bezig met privatisering RBS

21 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

De vraag wanneer en in welke vorm Royal Bank of Scotland (RBS) geprivatiseerd moet gaan worden houdt de gemoederen al lange tijd bezig. RBS kwam in 2008 voor 81% in staatshanden nadat het in financiële moeilijkheden terecht kwam en overeind moest worden gehouden met een kapitaalinjectie van £45 miljard (€53 miljard).

RBS niet in huidige vorm verder

De Britse minister van Financiën George Osborne zegt in The Daily Telegraph dat de toekomst van RBS zijn prioriteit heeft en dat er “geen kans” is dat de bank in haar huidige vorm blijft bestaan. Osborne zegt in de Britse krant te kijken naar een 'bad bank' of een alternatieve strategie die de problemen (slechte leningen) bij de bank aanpakt. Hij wil graag dat RBS een bank blijft die de Britse economie ondersteunt. Intussen heeft RBS-topman Ross McEwan zijn personeel gevraagd zich niet te laten afleiden door speculaties over de toekomst van de bank.

Verschillende oplossingen mogelijk

Naar verwachting zal de bank opgesplitst worden in een 'good bank' en een 'bad bank', waarbij een aparte 'bad bank' wordt gecreëerd met steun van de Britse centrale bank (naar het voorbeeld van de Zwitserse bank UBS). Bij deze optie worden de zwakkere onderdelen afgestoten en ondergebracht in de 'bad bank'. De Britse overheid lijkt hier een voorkeur voor te hebben. Deze ''opruiming'' is moeilijk, ''maar we moeten nu beslissingen nemen over de toekomst van RBS'', zegt Osborne tegen The Daily Telegraph. Alternatieve strategie die wordt genoemd is het oprichten van een bank (voor slechte leningen) binnen RBS, die gerund zal worden door een onafhankelijk team. Of het oprichten van een geheel onafhankelijke bank (op kosten van de Britse belastingbetaler) waarin de slechte leningen van RBS worden ondergebracht. Dat is vergelijkbaar met het model dat door de Zweedse overheid werd gebruikt tijdens de jaren negentig.

Privatisering RBS lange termijn plan

Ondanks de focus van de minister lijkt de werkelijke privatisering nog wel op zich te laten wachten. Volgens de Britse staatssecretaris voor Economische Zaken Vince Cable zal de privatisering van de RBS niet eerder dan over vijf jaar plaatsvinden. Oud-CEO Stephen Hester sprak eerder de verwachting uit dat het zelfs nog wel tien jaar kan duren voordat de privatisering van RBS is voltooid en de Britse overheid haar geld weer terug krijgt.

Eerst is Lloyds aan de beurt

Osborne geeft, tegenover The Daily Telegraph, aan dat er op dit moment nog geen sprake is van verkoop van RBS-aandelen. ''RBS is een complexe bank.” Naar verwachting zal er eerst worden gewerkt aan de verkoop van een tweede tranche aandelen van Lloyds. Dat is een andere grote bank waar de Britse overheid op dit moment een belang van 33% heeft. ''We zijn nu actief op zoek naar een aanbod voor de volgende tranche van Lloyds-aandelen'', aldus Osborne in The Daily Telegraph.