Wereldwijd worden 15 banken onderworpen aan een diepgaand onderzoek naar de manipulatie van de valutamarkt. Het gaat onder andere om Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC , JPMorgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, Standard Chartered en UBS. De Britse Financial Conduct Authority (FCA), één van de zeven toezichthouders die het onderzoek uitvoeren, heeft gegevens opgevraagd bij de betreffende banken. Dat meldt de Financial Times op basis van anonieme bronnen binnen FCA.
Na rentefraude ook valutafraude
De financiële sector wordt al lange tijd geconfronteerd met de manipulatie van verschillende financiële benchmarks, zoals de Libor en Euribor. Naast de rentefraude heeft waarschijnlijk ook op grote schaal valutafraude plaatsgevonden. De manipulatie van 4pm WM/Reuters fix, een belangrijke benchmark van de valutamarkt, lijkt een volgend groot schandaal te worden. Vorige maand werd al bericht dat Zwitserse banken onder vuur liggen door een mogelijke fraude van de valutamarkt. Het onderzoek lijkt zich volgens de Financial Times uit te breiden nu andere toezichthouders als de FCA een onderzoek starten naar in totaal 15 banken wereldwijd.
Al langer is bekend dat handelaren mogelijk jarenlang met voorkennis dagelijks de valutamarkt hebben gemanipuleerd. In totaal zijn nu 15 banken onderdeel van het onderzoek naar de valutafraude. In ruil voor de openheid van deze banken hopen banken strafvermindering te krijgen.