Valiant informeert als eerste Zwitserse bank de VS

11 december 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

De Zwitserse bank Valiant Holding gaat als eerste Zwitserse financiële instelling vrijwillig de Verenigde Staten bankgegevens verstrekken van rijke Amerikanen die in Zwitserland de belasting ontduiken.

Symbolische actie, geen materieel effect

Valiant is een regionale bank in Zwitserland. De bank is er niet van overtuigd dat de Amerikaanse klanten allemaal hun belasting hebben betaald. Slechts 0,1%  van het totale klantenbestand van Valiant blijken Amerikanen te zijn. De financiële instelling heeft geen actief beleid gevoerd om Amerikaanse klanten binnen te halen.

Begin van een trend

Meer kleinere Zwitserse banken zullen de komende periode dezelfde stap zetten als Valiant nu doet. Ook zij zullen bankgegevens van hun Amerikaanse klanten aan de Verenigde Staten verstrekken.  Het bankgeheim is in de Zwitserse grondwet verankerd. De Europese Unie en de Verenigde Staten willen dat Zwitserland het bankgeheim versoepelt. De Zwitserse minister van Financiën, Eveline Widmer-Schlumpf bereikte al eerder overeenstemming met de Verenigde Staten. Zij spraken af dat Zwitserse banken op vrijwillige basis bankinformatie over hun Amerikaanse klanten kunnen doorgeven. Als de banken dat niet doen, dan lopen zij het risico dat zij strafrechtelijk vervolgd gaan worden.

Amerikanen richten zich op grote Zwitserse banken

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt momenteel al enkele grote Zwitserse banken, zoals Credit Suisse, Julius Bär en Pictet. Naar verwachting zal met deze banken een schikking worden getroffen. In 2009 kreeg de grootste Zwitserse bank UBS al een boete van 780 miljoen dollar opgelegd, omdat de bank actief samenwerkte met Amerikaanse klanten, die belasting willen ontwijken. Bij de schikking destijds is met UBS overeengekomen, dat de bank voortaan gegevens over de Amerikaanse klanten zou delen. Als een bank vrijwillig de Verenigde Staten bankinformatie verstrekt over hun Amerikaanse klanten, dan wil dat niet zeggen dat zij van sancties zijn gevrijwaard. Uit onderzoekt kan ook blijken dat zij een actief beleid hebben gevoerd om rijke Amerikaanse klanten binnen te halen om belasting te ontwijken. In dat geval kunnen alsnog sancties volgen.