In juli 2013 maakten de initiatiefnemers de plannen bekend voor een nieuwe coöperatieve bank in België: NewB. Nu zes maanden later kondigen de oprichters tijdens een bijzondere algemene vergadering van NewB in Brussel aan dat voor juli dit jaar een aanvraag voor een bankvergunning wordt ingediend bij de Nationale Bank van België (NBB). Na groen licht van de NBB zal de lancering van de nieuwe bank plaatsvinden in het tweede semester van 2015. De vraag is nog wel of de NBB groen licht gaat geven. De nationale bank van België heeft zich eerder kritisch uitgelaten over de plannen van NewB. Dat meldt DeMorgen.be.
Een nieuwe fase breekt aan
De komende maanden worden cruciaal voor NewB. Het initiatief heeft nu bijna 44.000 leden en staat aan de vooravond om kapitaal aan te trekken. Om zich volledig te kunnen focussen op het werven van kapitaal heeft de Raad van Bestuur besloten een rustpauze in te lassen en geen nieuwe leden te aanvaarden. Eind januari wil NewB een campagne starten om kapitaal te vergaren en hoopt hiervoor groen licht te krijgen van de NBB en beurswaakhond FSMA.
NBB kritisch over plannen NewB
In een brief liet de toezichthouder NBB zich kritisch uit over de plannen van NewB om kapitaal aan te trekken. Volgens NBB zijn de plannen gebaseerd op te optimistische aannames. Voorzitter van NewB, Bernard Bayot, laat in een reactie weten dat het klopt dat het project ambitieus en vernieuwend is. Daarnaast zegt NewB bezig te zijn met een gedetailleerd zakelijk plan en de voorbereidingen voor de aanvraag van een bankvergunning. De reactie van de NBB is volgens de nog op te richten bank te voorbarig.
Identiteit en begroting goedgekeurd
Tijdens de bijzondere algemene vergadering hebben de leden van NewB met een grote meerderheid de identiteiitswaarden en begroting van 2014 goedgekeurd. NewB maakte tijdens de vergadering bekend dat in de loop van dit semester een aanvraag wordt gedaan voor een bankvergunning.
De Financiële Coöperatie in Nederland
Na de oprichting van het Belgische initiatief volgde in augustus van vorig jaar ook in Nederland een soortgelijk concept: De Financiële Coöperatie (DFC). DFC moet een eerlijk en veilig alternatief zijn voor de huidige banken. Vijf maanden na de oprichting telt DFC 2468 leden en is het alweer een tijdje stil rond dit initiatief. Banken.nl gaf eerder dit jaar een korte terugblik.