Algemeen wordt aangenomen dat het maar pover gesteld is met de financieel-economische basiskennis van jongeren. Maar betekent dit ook dat ze onverantwoord omspringen met hun budget? Zijn studenten echt die onbesuisde potverteerders voor wie er altijd meer weekdagen dan weekbudget zijn? Op zoek naar antwoorden polste Hello bank! in Trendwolves bij 500 studenten en 300 van hun ouders hoe het nu werkelijk gesteld is met het studentenbudget en hun manier van ermee omgaan.
Mythe doorbroken
De mythe dat studenten de waarde van geld niet kennen en alles van de eerste tot de laatste cent verbrassen, klopt niet. Ze slagen er wel degelijk in hun budget in de hand te houden, leiden niet aan een chronisch geldgebrek en zijn zelfs in staat om van hun budget een cent aan de kant te leggen. Dat ze integraal op de kosten van hun ouders leven, klopt evenmin.
Het budget van de student
Uit het onderzoek blijkt dat een uitwonende student maandelijks gemiddeld €226 toegestopt krijgt van zijn ouders. Bij een thuiswonende student daarentegen valt dit bedrag terug tot €108 gemiddeld per maand. 65% van de studenten zijn over het algemeen tevreden met deze bedragen. Toch werkt 80% van hen tijdens de week, het weekend of in de vakantie om hun budget aan te vullen.
‘Geldwijze’ studenten
Ruim de helft van deze studenten is ervan overtuigd dat hij zijn budget goed beheerd. Als voornaamste reden voor deze aandacht voor financiële zaken wijzen ze hun opvoeding aan. Bijna 7 op 10 jongeren weet trouwens ook duidelijk wat er op hun spaarrekening staat, die voornamelijk gespijsd wordt met de zelf verdiende centjes.