De gezamenlijke inspanningen van banken en politie om het aantal plofkraken op geldautomaten terug te dringen lijkt zijn vruchten af te werpen. Medio 2013 is een duidelijke kentering zichtbaar in het aantal plofkraken. Het aantal plofkraken in Nederland daalde in de tweede helft van 2013 met meer dan 60% van 93 in de eerste helft van 2013 naar 36. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). In de eerste 6 maanden van 2013 was het aantal plofkraken nog met ruim 80% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Resultaat van de intensieve samenwerking
De daling is het resultaat van de intensieve samenwerking tussen banken en politie die vanaf juni zorgde voor tientallen arrestaties. Banken investeren daarnaast tientallen miljoenen euro’s in maatregelen die er op gericht zijn om de plofkraak te laten mislukken, het geld onbruikbaar te maken en om de pakkans te vergroten.
Met deze initiatieven is het gelukt om het stijgende aantal ram- en plofkraken een halt toe te roepen.
Aantal plofkraken sinds 2012:
H1 2012: 51
H2 2012: 75 (+ ca. 50%)
H1 2013: 93 (+ ca. 80%)
H2 2013: 36 (- ca. 60%)
Maatregelen om schade voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken
Vrijwel iedere plofkraak wordt gepleegd in combinatie met een ram, waarbij de ram-auto regelmatig in brand gestoken wordt achtergelaten. Banken nemen maatregelen om de schade voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken maar zien tegelijkertijd dat criminelen steeds meer geweld gebruiken. In een recente veroordeling wees de rechter op het gevaar dat plofkrakers voor de omgeving veroorzaken en legde een hoge gevangenisstraf van 8 jaar op.
Toekomstbestendige maatregelen
Banken zullen daarom de samenwerking met politie en Openbaar Ministerie in 2014 nog verder intensiveren zodat er meer zaken kunnen worden opgelost. Om het aantal plofkraken verder te laten dalen gaan banken onverminderd door met het ontwikkelen van toekomstbestendige maatregelen. Een belangrijke uitdaging daarbij is dat een wapenwedloop waarbij criminelen steeds zwaardere middelen inzetten moet worden voorkomen.