Er zullen tenminste 30.000 werknemers moeten vertrekken bij Royal Bank of Scotland (RBS) in de komende jaren. Als gevolg van een grootschalige reorganisatie moet de Britse investeringsbank, die nog voor circa 81% in handen is van de overheid, de komende jaren flink wat banen schrappen, zo meldde de Financial Times afgelopen week.
Nadat eerder bleek dat de rekening over 2013 opliep tot bijna €9 miljard, heeft de Raad van Bestuur nu aangekondigd flink af te willen slanken. Momenteel telt RBS zo’n 120.000 werknemers, maar dit aantal zal slinken tot circa 90.000. Reden voor de bezuiniging is dat RBS zich wil hervormen tot een kleinere bank, die de kosten in de toekomst beter in de hand kan houden.
Risicovolle activiteiten
Ross McEwan, CEO van RBS sinds oktober 2013, verklaart dat het niet zijn doel is om van RBS de grootste bank ter wereld te maken, maar om juist in Groot- Brittannië de beste nationale bank neer te zitten. Volgens de bewindsman is de grootte of omvang van het bedrijf niet bepalend voor die ambitie. Naar verwachting zal RBS volgende week bekendmaken dat het stopt met veel van zijn risicovolle activiteiten op het vlak van zakenbankieren. Daarnaast zal de bank naar alle waarschijnlijkheid aankondigen dat het de stekker trekt uit internationale activiteiten.
Banenverlies
De afgelopen tijd hebben meerdere banken aangekondigd te zullen snijden in het personeelsbestand. Zo besloot het eveneens Britse Barclays komend jaar tussen de 10.000 en 12.000 banen te schrappen. In Nederland zal Rabobank heringericht worden volgens het programma Visie 2016: de daarmee gepaarde kostenbesparing zal naar verluidt leiden tot een banenverlies van 9% tot 18% van de in totaal 11,500 banen. Ook KAS Bank zal 100 van zijn 750 medewerkers ontslaan, vanwege een teruglopende winst in 2013.