Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de banken in Nederland opgeroepen om beter samen te werken bij het bestrijden van financieel misbruik en oplichting van ouderen. Ieder jaar worden er tienduizenden gevallen van oplichting en misbruik gemeld, maar volgens Van Rijn is dit lang niet alles.
Financieel misbruik en oplichting van ouderen kent veel verschillende gezichten. Ieder jaar worden er tienduizenden gevallen van oplichting en financieel misbruik van ouderen ontdekt, variërend van het niet teruggeven van wisselgeld na het halen van boodschappen voor ouderen tot het opnemen van geld of doen van aankopen voor eigen gebruik met de pas van een oudere door een verzorger. Verder gaan gevallen waarin ouderen worden overgehaald om veranderingen te maken in hun testament, om koopcontracten te tekenen of waarin misbruikers minder geld beschikbaar stellen aan ouderen dan zij eigenlijk krijgen voor het kopen van boodschappen en kleding.
Waarschijnlijk ligt het daadwerkelijke aantal gevallen van misbruik hoger dan het gemelde aantal, stelt staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Niet alleen worden gevallen van oplichting of misbruik niet altijd opgemerkt door slachtoffer of omgeving, maar ook willen of durven veel ouderen geen aangifte te doen. Zij schamen zich of zijn te afhankelijk van de persoon die hen oplicht.
Volgens Van Rijn vormen banken een belangrijke schakel in het tegengaan van misbruik, omdat zij bepaalde signalen van misbruik of oplichting kunnen opvangen. Hoewel er volgens de staatssecretaris goede voorbeelden zijn van hoe banken misbruik tegengaan, werken zij naar zijn mening nog onvoldoende samen. Om die reden heeft Van Rijn de Nederlandse bankensector opgeroepen om de samenwerking op het gebied van tegengaan van financieel misbruik van ouderen op te voeren. “Ik vraag aan de banken: ga nou eens bij elkaar zitten en verzamel de goede voorbeelden. En kom gezamenlijk met een plan om als banken het nodige te doen aan het bestrijden van misbruik”, aldus Van Rijn.
Vorig jaar hebben de banken campagne gevoerd samen met het ministerie van Veiligheid & Justitie. De campagne bestond onder meer uit informatiebijeenkomsten voor senioren en interactieve workshops over veiligheidsthema’s. De NVB laat weten dat de bankensector momenteel samenwerkt met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een folder te maken met tips en maatregelen voor het voorkomen van misbruik en oplichting van ouderen.
Volgens Van Rijn hebben banken zelf ook profijt van het uitbreiden van de samenwerking tegen ouderenmisbruik. Door de vergrijzing telt Nederland steeds meer ouderen, en de staatssecretaris beargumenteert dat goede service aan deze groeiende doelgroep een bank in goed daglicht kan zetten.