Waar de wereldwijde investeringen in FinTech afgelopen kwartaal stabiel zijn gebleven, liepen de investeringen in Europa in het eerste kwartaal van 2017 fors op. Vooral de investeringen van banken, verzekeraars en andere corporates in FinTech zagen een sterke groei ten opzichte van voorgaande kwartalen. Dat blijkt uit recent onderzoek van KPMG.
Ieder kwartaal doet KPMG onderzoek naar de wereldwijde trends en investeringen in FinTech-bedrijven. Eind april heeft het Big Four accountants- en advieskantoor de meest recente editie van het ‘The Pulse of Fintech’ onderzoek gepubliceerd, waarin inzicht wordt gegeven in de wereldwijde FinTech-investeringen in het eerste kwartaal van 2017.
Wereldwijd
Uit het onderzoek blijkt dat er in de eerste drie maanden van 2017 voor een totaalbedrag van $2,3 miljard aan durfkapitaal geïnvesteerd is in FinTech. Dat is een lichte daling ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016, maar hoger dan de totale waarde in bijvoorbeeld Q3 2016 en Q4 2015. Van de $2,3 miljard wereldwijd is meer dan de helft geïnvesteerd in de Verenigde Staten, waar in januari, februari en maart 2017 voor $1,2 miljard is geïnvesteerd in FinTech-bedrijven – een lichte stijging ten opzichte van de investeringen in Q4 2016.
Ondertussen zijn de investeringen in Azië in het eerste kwartaal van 2017 gedaald naar een bedrag van $406 miljoen. De daling is onder meer te verklaren door het ontbreken van megadeals in het FinTech-domein. Bovendien introduceerde China een nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van FinTech, waardoor FinTech-bedrijven en investeerders volgens de onderzoekers enige tijd nodig hebben om hieraan te voldoen. Maar, met het oog op de snelle expansie van het Aziatische FinTech-ecosysteem, voorspellen de onderzoekers dat de afname van korte duur zal zijn.
Na een flinke afname van het aantal fusies en overnames in FinTech in Q4 2016, bleef de wereldwijde M&A activiteit ook in de eerste drie maanden van 2017 laag. Tegelijkertijd daalde het totale bedrag aan venture capital investeringen licht ten opzichte van vorig kwartaal, terwijl de investeringen vanuit private equity bedrijven juist een lichte groei vertoonden.
De investeringen vanuit het bedrijfsleven bleven een belangrijke bijdrage leveren aan de wereldwijde FinTech-investeringen. Banken, verzekeraars en andere financiële dienstverleners erkennen volgens de onderzoekers de noodzaak om te innoveren, geïllustreerd door het groeiende bedrag aan investeringen vanuit het bedrijfsleven. In Q1 2017 werd door bedrijven voor ruim $0,6 miljard in FinTech geïnvesteerd, ruim $0,2 miljard meer dan in het voorgaande kwartaal. Volgens de onderzoekers was er bovendien een verschuiving zichtbaar van directe VC investeringen van corporates in FinTech naar het aangaan van partnerships en allianties met FinTech-bedrijven.
Een andere verschuiving, die ook al in voorgaande edities van het onderzoek werd opgemerkt, is dat investeerders steeds meer kiezen voor zekerheid. “In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China kijken investeerders in toenemende mate naar de prestatie en het rendement van de bedrijven waarin zij investeren”, zegt Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG. “Dat betekent dat FinTech-bedrijven gedwongen worden om hun schaalbaarheid aan te tonen en duidelijker moeten laten zien hoe ze winstgevend willen worden.”
De segmenten Payments en leningen blijven de meeste aandacht trekken van investeerders binnen het FinTech-domein. Wel merken de onderzoekers op dat er ook steeds meer aandacht uitgaat naar nieuwe technologische gebieden als artificial intelligence (AI), Internet of Things (IoT), big data, regulatory technology (regtech) en insurance technology (insurtech).
Europa
Vanuit een regionaal perspectief is Europa een van de regio’s die het beste heeft gepresteerd in de eerste drie maanden van dit jaar. De investeringen in FinTech liepen in Europa op tot $880 miljoen in Q1 2017, verspreid over 89 deals. Vooral de venture capital investeringen beleefden hoogtijdagen met een totaal geïnvesteerd bedrag van $610 miljoen. – het hoogste bedrag sinds de start van het onderzoek.
“VC investeringen bereikten in Q1 een nieuwe recordhoogte in Europa. Dit weerspiegelt de sterke kansen die aanwezig zijn in de sector”, stelt Arik Speier Co-Leader van het KPMG Enterprise Innovative Startups Network, Head of Technology van KPMG in Israël en medeauteur van het onderzoek. “De deelnemingen van corporates zullen naar verwachting helpen om deze trend in stand te houden, aangezien veel traditionele spelers willen profiteren van de innovaties die FinTech-bedrijven bieden.” Van Wylick vult aan: “Overigens zien we nieuwe FinTech bedrijven opstaan in gebieden waar je dat in eerste instantie niet zou verwachten, zoals Polen en Slowakije. Een bewijs dat FinTech wereldwijd steeds diverser wordt.”
Top 10 Europese FinTech-investeringen
Uit het onderzoek blijk dat de forse toename in Europa met name een gevolg was van een drietal investeringen met een waarde van meer dan $100 miljoen. De grootste investering was voor het Zweedse iZettle ($175,2 miljoen), gevolgd door Britse FinTech-bedrijven Atom Bank en Funding Circle (respectievelijk $103,6 miljoen en $101,1 miljoen). Atom Bank is volgens eerder onderzoek van KPMG en H2 Ventures een van de meest vooraanstaande FinTech-bedrijven ter wereld.
Vijf van de top tien grootste investeringen vonden plaats in het Verenigd Koninkrijk. “De onzekerheid over Brexit lijkt weinig gevolgen te hebben voor de Europese investeringen in FinTech”, stellen de onderzoekers op basis van dit gegeven. Ook vanuit het buitenland blijft interesse voor Britse FinTech in het eerste kwartaal van 2017, met onder meer de investering van $25 miljoen van Google Ventures in CurrencyCloud, een FinTech-bedrijf uit Londen. “Deze investering vormt de eerste stap van Google Ventures op de Europese markt”, aldus Van Wylick.
Ze vervolgt: “Overigens doet ook Duitsland goed mee in de lijst van grootste investeringen in Europa, getuige de investeringen die de Berlijnse startups BillPay, Raisin en SolarisBank tegemoet konden zien. De investering in het Zweedse iZettle laat zien dat het FinTech ecosysteem in Scandinavië steeds meer volwassen wordt.”
In Europa toonden vooral ondernemingen met hun investeringsfondsen belangstelling voor FinTech-startups. Hun aandeel in het aantal transacties steeg van ruim 5% in het laatste kwartaal van vorig jaar tot iets meer dan 20% in de eerste drie maanden van 2017 met een bedrag van ruim $300 miljoen aan FinTech-investeringen.
Invoering PSD2
In het onderzoek is ook specifiek aandacht besteed aan de komst van PSD2 en het effect daarvan op de wereldwijde investeringen in FinTech. Van Wylick verwacht dat de invoering van de nieuwe regelgeving de FinTech-investeringen in Europa de komende maanden aanzienlijk zal stimuleren.
De KPMG-Partner vertelt: “De belangstelling voor open banking- en API platformen zal aanzienlijk toenemen en investeerders zullen veel geld willen steken in allerlei aanvullende technologieën, zoals data & analytics. Voor ondernemingen zal kunstmatige intelligentie een belangrijk aandachtsgebied blijven als het gaat om investeringen. Banken bijvoorbeeld zoeken nog steeds naar manieren om kosten te reduceren en zien het gebruik van kunstmatige intelligentie als een belangrijk mechanisme om dit te realiseren”, besluit ze.