Financiële sector naast overheid belangrijkste doelwit cybercrime

10 mei 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

De overheid en de financiële sector zijn de twee belangrijkste doelwitten voor cyberaanvallen, blijkt uit recent onderzoek. Beide sectoren kregen in 2016 14% van alle cyberaanvallen te verduren, aanzienlijk veel meer dan in 2015 het geval was.

Ieder jaar brengt NTT Security het Global Threat Intelligence Report uit, een onderzoek naar de dreiging die uitgaat van cyberaanvallen, dat bedoeld is om meer inzicht te geven in de ontwikkelingen van cybercrime en lezers meer begrip te geven van de impact en werking van cyberaanvallen. Om bestuurders en senior management te voorzien van de meest belangrijke punten uit de meest recente editie van het onderzoek heeft Dimension Data een Executive Guide uitgegeven.

Uit de Executive Guide blijkt dat de overheid en de financiële sector het afgelopen jaar steeds belangrijkere doelwitten zijn geworden voor cyberaanvallen. Zowel de wereldwijde overheidssector als de financiële dienstverleningssector waren het doelwit van 14% van alle cyberaanvallen in 2016. In 2015 kreeg de overheid nog 7% van de aanvallen te verduren, terwijl de financiële sector het doelwit voor slechts 3% van alle aanvallen was. De Retail-sector, die in 2015 de meeste cyberaanvallen te verduren kreeg, staat in 2016 op de vierde plek met 11% van de aanvallen, net onder de industrie, waarop 13% van alle aanvallen gericht was.

Volgens Matthew Gyde, Group Executive - Security van Dimension Data is het niet heel verrassend dat financiële dienstverleners vaker het doelwit worden van cyberaanvallen. Hij verklaart: “Die organisaties hebben grote hoeveelheden digitale activa en gevoelige klantgegevens. Als cybercriminelen hier toegang toe krijgen, hebben ze de mogelijkheid persoonsgegevens en creditcardgegevens te gelde te maken in de ondergrondse economie.” Uit het onderzoek blijkt dat vooral phishing, social engineering, ransomware, DDoS-aanvallen en aanvallen op zakelijk e-mailverkeer veel voorkomen.

Voor de overheid geldt eveneens dat zij over een enorme hoeveelheid gevoelige informatie beschikken: “van persoonsinformatie, budgettaire gegevens en gevoelige correspondentie tot en met bevindingen van inlichtingendiensten”, vult Gyde aan. “Overheden over de gehele wereld hebben voortdurend te maken met de dreiging van geavanceerde aanvallen geïnitieerd door rivaliserende naties, terroristische groepen, hacktivisten en cybercriminelen”, sluit hij af.