Oudere, meer ervaren reizigers betalen tot wel drie keer zo vaak met een betaalpas of creditcard in het buitenland als minder ervaren reizigers. Dat blijkt uit recent enquêteonderzoek onder 1.000 Nederlandse consumenten.
De zomervakantie staat voor de deur, wat betekent dat er de komende maanden weer miljoenen Nederlanders afreizen naar buitenlandse bestemmingen. Mastercard vroeg zich af hoe Nederlanders zich financieel voorbereiden op hun vakanties en welke betaalmethodes zij het meest gebruiken op hun vakantiebestemming. Het technologie- en betalingsbedrijf gaf daarom onderzoeksbureau PanelWizard de opdracht om op onderzoek uit te gaan. Het onderzoeksbureau voerde een enquête-onderzoek uit onder 1.000 Nederlanders.
Onzekerheid
Uit het onderzoek blijkt dat veel van de keuzes in betaalmethode van Nederlanders worden beïnvloed door onzekerheid. Circa 75% van de ondervraagde reizigers geeft aan dat zij van te voren opzoeken welke betaalmethoden er beschikbaar zijn op hun vakantiebestemming. Desondanks weet een relatief groot deel van de reizigers niet goed welk betaalmiddel zij het beste in kunnen zetten voor aankopen in het buitenland. Een kwart geeft aan er niet van op de hoogte te zijn dat betalen met een betaalpas over het algemeen goedkoper is dan betalen in contanten. Ongeveer 30% van de reizigers geeft aan onverwachte kosten te hebben gehad op vakantie, bijvoorbeeld door geld te wisselen bij lokale wisselkantoren of door te betalen in een andere muntsoort.
“De voordeligste manier om over de grens te betalen is met een betaalpas. Indien je geld opneemt bij een betaalautomaat, doe dat dan altijd met je bankpas, dat is goedkoper dan met een creditcard. Om zeker te zijn dat je kunt betalen en geld kunt opnemen, adviseren we altijd om naast de bankpas ook je creditcard mee te nemen, omdat die in 210 landen wordt geaccepteerd”, aldus Arjan Bol, Country Manager Mastercard Nederland.
Ervaren vs. onervaren
Een belangrijk verschil tussen de respondenten dat door de onderzoekers wordt opgemerkt is het verschil tussen ervaren en meer onervaren reizigers. Zo blijken jongere, meer onervaren reizigers ongeveer twee tot vier keer zoveel contant geld op zak te hebben in het buitenland dan meer ervaren reizigers. De top drie meest genoemde redenen om meer geld op zak te hebben, zijn de onwetendheid dat op vele plekken met bankpas of creditcard betaald kan worden, uit onzekerheid en om controle te houden op de uitgaven.
Ervaren Nederlandse reizigers maken bijna drie keer zo vaak gebruik van een betaalpas voor betalingen in het buitenland, dan hun minder ervaren landgenoten. Ook zijn zij vaker op de hoogte van de voordelen van elektronische betaalmiddelen. Zij maken bijvoorbeeld vaker gebruik van de automatische verzekering van 180 dagen voor aankopen met hun creditcard.