Banken gaan samen met de Nederlandse overheid een rol spelen in het eierschandaal dat Nederland nu al bijna twee weken in de ban houdt. Gezamenlijk gaan zij getroffen pluimveebedrijven bijstaan op financieel vlak om te zorgen dat er geen overvloed aan faillissementen ontstaat in de pluimveesector.
Het is bijna twee weken geleden dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een steen in de vijver gooide door te stellen dat we beter even geen eieren meer konden eten. Eieren met een bepaalde printcode bevatte de stof fipronil, die gevaarlijk kan zijn voor mensen. Dit advies werd enkele dagen later iets afgezwakt, maar de schade was op dat moment al geleden en de reputatie van het ei is voorlopig gebroken.
De pluimveesector wordt hard getroffen, ook ‘gezonde’ bedrijven. De schade wordt inmiddels geschat op vele miljoenen euro’s. Er worden veel minder eieren verkocht, terwijl de kosten (stalling en voer) gelijk blijven. Banken hebben nu aangegeven om samen met de overheid de pluimveesector financieel te gaan ondersteunen.
De afspraken werden eerder deze week bevestigd na een overleg tussen vertegenwoordigers van de pluimveesector, het Ministerie van Economische Zaken en de banken. De overheid geeft aan dat diverse rekeningen (bijvoorbeeld premies voor het Diergezondheidsfonds) pas later betaald hoeven te worden. Er is niet direct een potje beschikbaar om getroffen bedrijven van geld te voorzien.
De banken hebben toegezegd dat de getroffen bedrijven voorlopig financieel niet in de problemen zullen komen en hun rekeningen kunnen blijven betalen. Welke banken aanwezig waren bij het overleg is op het moment nog niet bekend. Wel bekend is dat Rabobank - traditioneel gezien sterk vertegenwoordigd in de food- en agrisector - met afstand de belangrijkste financier is van de pluimveesector. Rabobank is inmiddels in gesprek met de kippenhouders voor extra liquiditeitsoverbrugging.