Hoe cryptomunten het internet kunnen laten stilvallen

20 juni 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

Volgens de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) kan een volledige overschakeling naar cryptovaluta ervoor zorgen dat het internet stil komt te vallen. Om het huidige mondiale volume transacties te kunnen verwerken is volgens de in Basel gevestigde ‘bank voor centrale banken’ zoveel verwerkingskracht nodig dat dit ten koste gaat van het internet zelf, wat kan leiden tot een digitale en een milieuramp.

Het is nogal een stelling die de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) neerlegt. Van alle dingen die we nu kennen die het moeilijk kunnen krijgen in de toekomst - cash geld, auto’s, boeken om maar wat te noemen - is het internet toch wel één van de laatste zaken die je in de problemen verwacht. Volgens BIB is het echter een reëel scenario dat de overstap van ‘gewoon digitaal’ geld naar cryptovaluta het internet in grote problemen kan brengen.

De zorg wordt uitgesproken in het Annual Economic Report, waarin de bank voor centrale banken de internationale stand van zaken van de financiële sector bespreekt. De oorzaak voor die zorg ligt in de onderliggende ‘distributed ledger’ technologie, vrij vertaald ‘decentraal grootboek’. In dit decentrale grootboek worden alle transacties opgenomen. Kopieën van dit grootboek staan verspreid over duizenden servers die elkaars kopieën constant monitoren en bijwerken. Hierdoor ontstaat een decentraal systeem van checks, waardoor het bevestigen van transacties door een derde partij (een betalingsverwerker) in principe overbodig wordt.

“Om het aantal digitale transacties te verwerken zoals ze momenteel verwerkt worden door nationale betaalsystemen, zelfs onder de meest optimistische schattingen, zal de omvang van het grootboek binnen enkele dagen de geheugencapaciteit van een normale smartphone overstijgen, binnen enkele weken de geheugencapaciteit van een normale pc en binnen enkele maanden de geheugencapaciteit van servers”, valt te lezen in het rapport. Met meerdere grootboeken die naast elkaar op volle toeren draaien kan de totale datastroom die daaruit voortkomt het internet tot stilstand brengen, luidt de waarschuwing.

Hoge energievraag

Daarmee verklaart BIB wat de impact van een volledige overstap naar cryptovaluta op digitaal vlak kan betekenen, maar het rapport heeft ook aandacht voor de milieukant. Het ‘minen’ van cryptovaluta kost veel rekenkracht van een computer en naarmate er meer cryptovaluta in omloop komen wordt de gevraagde rekenkracht steeds hoger. Dat betekent steeds geavanceerdere apparatuur, die steeds meer elektriciteit vraagt.

Het komt er volgens BIB in feite op neer dat hoe meer mensen gebruik maken van cryptovaluta, hoe problematischer het wordt, terwijl dat bij conventioneel digitaal geld juist andersom is.  Daar geldt hoe meer mensen het gebruiken, hoe meer vertrouwen er in het middel is.