Het Britse Royal Bank of Scotland (RBS) gaat voor het eerst sinds de nationalisatie in 2008 weer dividend uitkeren aan aandeelhouders. Het voorgenomen dividend is £0,02 per aandeel. De bank is voor een groot deel nog steeds in handen van de Britse overheid, maar de aankondiging van dividend-uitkering maakt RBS weer interessanter voor investeerders.
Royal Bank of Scotland (RBS) is één van de banken die zich bijna verslikte in de overname van ABN AMRO, inmiddels ongeveer elf jaar geleden. Als gevolg van de hoge prijs kwam RBS in ernstige financiële problemen toen de financiële crisis uitbrak, zeker toen er nog eens miljarden extra moesten worden afgeschreven op slechte leningen. De bank kwam aanvankelijk voor 58% in handen van de belastingbetaler, een percentage dat later opliep tot 83%. Het kostte de Britten op dat moment omgerekend zo’n €52 miljard.
Het nieuws dat RBS weer dividend gaat uitkeren aan aandeelhouders is een positief teken aan de wand, ook al is het slechts £0,02 per aandeel. 2017 was het eerste jaar in een decennium dat de bank weer eens winst maakte over een heel jaar. De beslissing om dividend uit te gaan keren komt kort na een definitieve schikking met de Amerikaanse autoriteiten voor de verkoop van rommelhypotheken. Voor de beleidsmakers bij RBS het sein weer winst uit te gaan keren na een lange periode van (juridische) onzekerheid. Met de hervatting van winstuitkering wordt de bank weer aantrekkelijker voor investeerders, waardoor de overheid stukje bij beetje het belang (van nog altijd 62%) kan gaan afbouwen.
Verlies op nationalisatie
De privatisering is voorlopig nog niet van een leien dakje gegaan. Waar bijvoorbeeld de nationalisatie van ING de Nederlandse staat uiteindelijk zo’n €3,5 miljard heeft opgeleverd, leiden de Britten vooralsnog verlies op de reddingsoperatie. Onlangs nog werd een tranche van 7,7% aandelen verkocht waar de Britse belastingbetaler ongeveer £2 miljard mee verloor. Met een huidige aandelenprijs van ~ £2,50 is de waarde nog steeds ver verwijderd van de waarde waarvoor de regering in 2008 de aandelen overnam, om precies te zijn £5,02 per aandeel.