De markt voor cryptovaluta fluctueert hevig. Sinds het begin van het jaar is de koers van veel bekende munten met tientallen procenten gedaald. Ondernemers en investeerders Egbert-Jan de Vries en Peter Reitsma van het Crypto Index Fonds gaan in op de vraag of investeren in blockchain-gerelateerde projecten verstandig is en kijken alvast vooruit.
Volatiel, dat is wellicht de beste term om de koersen van cryptocurrencies te beschrijven. Misschien is ‘extreem volatiel’ nog wel een betere bewoording. Als geen ander product is het koersverloop van blockchain-technologie en cryptomunten afhankelijk van de stemming in de markt. Hele hoge toppen kunnen zomaar opgevolgd worden door hele diepe dalen. Aan de val die eind januari inzette leek geen einde te komen. Zowel particuliere investeerders als professionele crypto-beleggers zijn hiermee het schip ingegaan.
Een geijkte manier om grote verliezen met beleggen te voorkomen is spreiden. Zoals te zien in bovenstaande twee figuren heeft spreiding in dit geval echter niet heel veel opgeleverd, omdat elk fonds een neerwaartse trend laat zien. Een sterk neerwaartse. Dat heeft ook zo zijn weerslag gehad op het imago van blockchain in het algemeen, waarvan cryptocurrencies gebruikmaken
Volgens De Vries en Reitsma blijft de potentie van blockchain echter aanwezig. Daarvoor maken ze gebruik van de zogeheten Gartner Hype Cycle, die de verschillende fasen van adoptie van nieuwe technologieën beredeneert. Volgens deze redenering is doorlopen nieuwe technieken in essentie allemaal dezelfde stappen, afhankelijk van de menselijke psyche en het sentiment in de markt.
Vaak is er eerst sprake van een enorm vertrouwen in het nieuwe. Maar echte magie is zeldzaam. Als duidelijk wordt dat de hoge verwachtingen niet zodanig ingelost worden als gehoopt, treedt een periode van terughoudendheid in. Of zelfs desillusie. De Vries en Reitsma nemen het internet als voorbeeld. Eerst was alles hosanna en kon het niet op, vervolgens klapte de bubbel op grote schaal. Sindsdien heeft internet zich echter stevig verankerd in ons leven. Met blockchain gaat hetzelfde gebeuren is de veronderstelling.
De hype rond de jaarwisseling had volgens het Gartner-model te maken met overschatting van het fenomeen. De terugval kwam snel en keihard. Veel mensen en bedrijven namen een ongefundeerd en te groot voorschot op de toekomst, zonder twijfel ingegeven door de ‘fear of missing out’ (fomo).
Beleggen verstandig?
Volgens De Vries en Reitsma zal blockchain de derde fase van ontwikkeling (slope of enlightenment tot plateau of productivity) zeker gaan bereiken. De vraag die nog open staat is wanneer. Het is zelfs nog maar de vraag of het dieptepunt van desillusie al geweest is. Te vaak zijn zulke cycli het gevolg van te veel kortetermijndenken. De twee heren adviseren in elk geval emoties uit te schakelen. Wat betreft individuele cryptocurrencies is het bovendien lastig inschatten. Hierin investeren wordt bestempeld als ‘onzeker en risicovol’. “Maar één ding is zeker: de toekomst van de blockchain-technologie is rooskleurig. Kiezen voor een marktbrede blootstelling met een mix van crypto assets zorgt voor risicospreiding en geeft investeerders een kans om te profiteren van de ontwikkelingen en groei van de technologie. Na vallen en opstaan en ups en downs, zal investeren in de blockchain-technologie uiteindelijk haar vruchten afwerpen.”