Robeco: Waarde gemiddelde spaarpot slinkt elk jaar

09 april 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Bij de berekening van de vermogensbelasting gaat de fiscus uit van een rendement van 4% per jaar. Dit percentage lijkt echter alleen voor beleggers weggelegd, aldus Robeco.

Proefproces hoogte vermogensbelasting

De Bond voor Belastingbetalers en belastingadviesbureau Grant Thornton starten een proefproces om de hoogte van de vermogensbelasting door de rechter te laten toetsen. Elke Nederlander mag €21.139 belastingvrij sparen of beleggen. Daarboven wordt 1,2% vermogensbelasting geheven. Bij de berekening van dit bedrag gaat de fiscus uit van een fictief rendement van 4%, dat met 30% wordt belast. De huidige spaarrente is echter zo laag dat het hele spaarrendement wordt opgegeten. Bij diverse banken is de spaarrente inmiddels onder de 1% gezakt, waardoor de vermogensbelasting volgens de aanklagers feitelijk neerkomt op onteigening.

Gemiddelde spaarrente 2,1%

Ook op langere termijn komen spaarders er bekaaid vanaf, aldus Robeco. Wie kijkt naar de rentetarieven vanaf 2001 (het jaar waarin de vermogensrendementsheffing werd ingevoerd), ziet dat op een spaarrekening vrijwel nooit 4% rendement viel te behalen. Tussentijds hebben wel enkele prijsstunters, zoals Icesave, de spaarmarkt betreden met rentetarieven van circa 5%. Maar de gemiddelde spaarrente lag een stuk lager: deze liep de afgelopen dertien jaar uiteen van 1,7% tot 2,5%, aldus Geldreview. Het gemiddelde rendement op spaargeld over deze periode bedraagt 2,1% per jaar.

Inflatie en belasting

Om te bepalen wat hier netto van overblijft, moet hier de inflatie vanaf worden getrokken. Deze liep sinds 2001 uiteen van 1,1% tot 4,6% ,aldus het CBS en blijkt gemiddeld even hoog als de spaarrente: 2,1% per jaar. Daar gaat vervolgens nog 1,2% vermogensrendementsheffing vanaf, waardoor de waarde van het gemiddelde spaarpotje elk jaar is geslonken.

3,3% nodig

Wie quitte wil spelen heeft een spaarrente nodig van 3,3%. Dit percentage is momenteel alleen haalbaar op enkele spaardeposito's waarbij het geld tien jaar vast staat. Op spaardeposito's met een kortere looptijd lopen de maximale rentetarieven uiteen van 2,15% (voor deposito's van één jaar) tot 3,10% (voor deposito's waarbij het geld vijf jaar vast zit). De hoogste rente op een spaarrekening bedraagt op dit moment 2,5%. Maar dit betreft een spaarrekening met beperkende voorwaarden. Op spaarrekeningen zonder beperkingen blijft de maximale rente steken op 1,75%.

Beleggen

Een andere optie om een hoger rendement te behalen is beleggen, aldus Robeco. Sinds 2001 zijn er vier beursjaren geweest waarbij de AEX-index verlies heeft geleden. Dieptepunt was 2008, toen de index halveerde. In de overige jaren behaalde de index een rendement van gemiddeld 13%. Beleggen brengt natuurlijk wel risico's met zich mee, maar het biedt ook een kans op een hoger rendement.