De overheid is een campagne gestart rond het bespreekbaar maken van schulden. Er zijn naar schatting 1,4 miljoen Nederland die problematische schulden hebben dan wel een risico daarin vervallen. Lang niet iedereen komt hier vooruit. Soms uit schaamte, soms uit trots, soms uit onwetendheid. De campagne ‘Kom uit je schuld’ wil het hebben van schulden bespreekbaar maken.
Grote financiële problemen beginnen doorgaans klein. Wie hier achteraf op terugkijkt zal waarschijnlijk verschillende momenten ontdekken waarop erger voorkomen had kunnen worden. Vroeg of laat komt echter het punt van de armoedeval, waar moeilijk aan te ontkomen is. Ook in een rijk land als Nederland. De campagne ‘Kom uit je schuld’ moet het taboe doorbreken. Het startsein werd gisteren gegeven door staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken.
Schuldenambassadeurs
Centraal in de campagne staan diverse personen centraal die al uit hun schulp kwamen en nu hun verhaal doen. Het zijn de zogeheten ‘schuldenambassadeurs’, zij doen hun persoonlijke verhaal. Ze laten zien dat iedereen in de financiële problemen kan raken, ongeacht leeftijd, opleidingsniveau of sociale status. Een echtscheiding, onverwacht ontslag, zakelijke tegenslag, het zijn slechts enkele voorbeelden van een mogelijk duwtje dat de dominostenen doet omvallen.
Als betaalinstelling spelen banken vanzelfsprekend een rol in het aanpakken van schuldenproblematiek. In de eerste plaats is daar preventie, die overigens in meerdere vormen bestaat. In een hele vroege vorm van financiële educatie voor kinderen, zoals banken die tijdens de ‘Week van het Geld’ gastlessen geven op Nederlandse scholen over (persoonlijke) geldzaken. Technologie kan ook een rol spelen, meer in het geval van volwassen mensen. Hypotheekverstrekkers bijvoorbeeld die met behulp van algoritmen en big data kunnen voorspellen welke huishoudens een verhoogde kans hebben om binnen afzienbare tijd in betalingsproblemen kunnen komen.
Eind vorig jaar werd hiertoe ook SchuldenlabNL opgericht, waar de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zich namens Nederlandse banken bij aangesloten heeft. Toen werd al duidelijk dat het vijf jaar duurt voordat men - in het geval van problematische schulden - aan de bel trekt.
Gerelateerd:
De Volksbank werkt niet langer met incassobureaus