Fintech-onderneming Dyme heeft van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) een PSD2-vergunning toegewezen gekregen. Dyme presenteert zich als bespaar-app en gebruikt rekening- en betaalgegevens van consumenten om vast te stellen of zij ‘slapende’ of te dure abonnementen hebben. Via Dyme kunnen consumenten de abonnementen aanpassen of stopzetten.
De Nederlandse fintech Dyme was vorig jaar één van de finalisten bij de Innovation Awards van consultancyfirma Accenture. Het lukte Dyme niet om de hoofdprijs in de wacht te slepen - die ging namelijk naar Safened - maar goed voor de naamsbekendheid was het wel. Niet veel later maakte de onderneming bijvoorbeeld bekend oud-topbankier Hans van der Noordaa instapte als investeerder. Om te kunnen functioneren benodigde Dyme echter nog wel een PSD2-vergunning van De Nederlandsche Bank. Die heeft het bedrijf inmiddels weten te bemachtigen.
Door PSD2 kan Dyme de eigen systemen automatisch laten koppelen met die van banken en met transactieoverzichten van consumenten. Zodoende weet men of en welke betaalde abonnementen klanten hebben. Dat kunnen overeenkomsten zijn voor tijdschriften, voor de sportschool of voor internet- en telecomdiensten. Van sommige abonnementen weten mensen amper dat ze ze hebben, van andere weten ze niet dat het goedkoper kan. Dyme biedt via de eigen app de mogelijkheid om abonnementen stop te zetten of om over te stappen naar een andere en goedkopere aanbieder. Zoals met alle PSD2-toepassingen geldt, er is wel toestemming vereist van de gebruiker om persoonlijke data te gebruiken.
Meer inzicht in financiën
“Dankzij de PSD2-vergunning kunnen wij consumenten meer inzicht geven in hun financiën”, stelt mede-oprichter Joran Iedema. “Omdat je tegenwoordig met een paar muisklikken een abonnement afsluit voor bijvoorbeeld streamingdiensten, datingsites, of zelfs een fiets, raak je al gauw het overzicht kwijt. Dit leidt voor veel consumenten tot financiële problemen. De verkregen PSD2-vergunning gaat ons helpen deze problemen op te lossen.”
Dyme werd bij het vergunningsaanvraag proces ondersteund door advocatenkantoor Stibbe en accountants- en adviesorganisatie EY.