Overstappen op een circulaire economie kan Nederland per jaar ruim €7 miljard en 50.000 nieuwe banen opleveren. Wereldwijd wordt in 2025 een jaarlijkse omzet van 1 triljoen US dollar verwacht, aldus rapporten van onder meer TNO en het World Economic Forum. Dit biedt mooie kansen voor ondernemers.
Heroverwegen van vooruitgang: de circulaire economie
Er ligt een wereld van kansen in het heroverwegen en opnieuw vormgeven van de manier waarop we producten maken. Het 'heroverwegen van vooruitgang' verkent hoe we via een verandering van perspectief opnieuw vorm kunnen geven aan de manier waarop onze economie functioneert: door het ontwerpen van producten die 'gemaakt kunnen worden om opnieuw gemaakt te worden' en het voeden van het systeem met hernieuwbare energie. Het vraagt zich af of we met creativiteit en innovatie een zichzelf herstellende economie kunnen bouwen.
Motor innovatie en groei
Hogere grondstofprijzen, het schaarser worden van natuurlijke bronnen en de veranderende behoefte van consumenten dwingt ondernemingen hun koers te wijzigen. Het concept van de duurzame circulaire economie is een veelbelovend alternatief voor het huidige lineaire model van 'take, make, waste'. Kenmerkend voor de circulaire economie is dat grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen niet worden uitgeput, maar efficiënt worden hergebruikt door bedrijven. Zo wordt een productketen een kringloop.
Circulair ondernemen is succesvoller
Rabobank voorziet een groot maatschappelijk effect van de verduurzaming van de economie. “We zijn ervan overtuigd dat zo’n economie sterker, toekomstbestendiger en daarmee succesvoller is. De circulaire ontwikkeling biedt aantrekkelijke kansen voor onze zakelijke klanten. Wij willen hen stimuleren en bijstaan om deze kansen te benutten door het bieden van kennis, netwerken en optimale financiële dienstverlening”, aldus een woordvoerder van de bank. Denk aan bedrijven die hun energiegebruik en grondstofverbruik verminderen of verduurzamen, of kringlopen in hun bedrijf sluiten. Vaak combineren ondernemers dit met intensievere samenwerking met andere bedrijven om samen innovatieve ketens te vormen. Bedrijven die circulair ondernemen boren nieuwe markten aan met innovaties, verbeteren hun concurrentiepositie en kunnen beschikbaarheids- en leverrisico's uitsluiten.