Royal Bank of Scotland (RBS) zal later dit jaar verdwijnen van het toneel. De merknaam althans. De bankgroep zal vanaf de naamswijziging overgaan in NatWest, wat een afkorting is van National Westminster. Topvrouw Alison Rose kondigde de ‘rebranding’ afgelopen week aan tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Zij ziet de naamswijziging als een breuk met het besmette verleden van RBS.
Royal Bank of Scotland beschikt over een rijke historie. De naam is in gebruik sinds 1727, inmiddels bijna 300 jaar dus. Waar veel fintechs niet eens de wisseling van het millennium hebben meegemaakt, overleefde de van oorsprong Schotse bank onder meer de Franse Revolutie, Napoleon en twee wereldoorlogen. In een recent verleden maakte Royal Bank of Scotland nog een rebranding door naar RBS en enkele jaren terug een ‘re-rebranding’ naar Royal Bank of Scotland. Later dit jaar is het helemaal gedaan met de naam en worden alle activiteiten voortgezet onder de naam NatWest.
De rebranding werd aangekondigd bij de presentatie van de jaarcijfers door CEO Alison Rose. De bank lijkt de goede kant op te gaan, nadat het in 2017 pas voor het eerst weer winst maakte sinds het uitbreken van de financiële crisis. Achtereenvolgens boekte de bank een winst van £752 miljoen (2017), £1,6 miljard (2018) en £3,1 miljard (2019). Rose betoogde echter dat de bank zijn potentieel nog onvoldoende benut. Een naamswijziging is de start van ‘a new era’ voor de bank, in een tijd waarin sowieso veel veranderingen gaande zijn in de financiële sector.
Besmet verleden
Ongetwijfeld zullen er traditionele stromingen binnen RBS zijn die het jammer vinden dat de naam verdwijnt. Er kleeft aan de merknaam RBS echter ook een grote smet, opgelopen in de financiële crisis. De periode staat symbool voor alles wat fout was aan de bankensector en de personen die het beleid bepaalden. Voormalig topman Fred Goodwin moest zelfs zijn titel 'Sir' inleveren vanwege de puinhoop die hij ervan gemaakt had. De crisis én de mislukte overname van ABN AMRO leidden tot een bijna-bankroet van de roemruchte instelling en zonder een injectie van £45 miljard van de Britse overheid had RBS het niet gered. Nog steeds is 62% van de aandelen in overheidshanden. Door de naam van dochteronderneming NatWest te gaan hanteren, hoopt RBS af te rekenen met deze donkere periode uit de bedrijfsgeschiedenis.