Beleggersbond wil geld zien van NIBC wegens ‘te laat melden’ overname

20 februari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) oordeelt hard over de gang van zaken rond de mogelijke overname van NIBC door investeerder Blackstone. Volgens de VEB heeft NIBC het nieuws over interesse van Blackstone in een overname te laat gemeld en hebben bepaalde groepen geprofiteerd van voorwetenschap. De beleggersvereniging wijst naar een onverklaarbare toename in het handelsvolume van aandelen NIBC vanaf 5 februari, negen dagen voor de aankondiging van het nieuws.

Op Valentijnsdag maakte NIBC publiek dat het in vergevorderde gesprekken was met Blackstone met betrekking tot het worden overgenomen door laatstgenoemde. Hoewel van een finaal akkoord nog geen sprake was of is lijkt vanaf de zijlijn alles al in kannen en kruiken, inclusief een positieve stellingname van de huidige grootaandeelhouders JC Flowers en Reggeborgh. 

Vergoeding van €3,7 miljoen

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) voelt zich ernstig benadeeld. Volgens zakenkrant FD eist de belangenclub een vergoeding van €3,7 miljoen voor misgelopen inkomsten wegens het te vroeg verkopen van aandelen. Op de eigen website meldt de VEB: “NIBC had op grond van de Verordening marktmisbruik de interesse van Blackstone direct openbaar moeten maken. Op die wijze hadden aandeelhouders in vrijheid en met alle benodigde kennis kunnen besluiten hun aandelen te verkopen. Daarvan was nu geen sprake.” 

Tussen 5 februari en 14 februari steeg het aantal verhandelde aandelen NIBC volgens de VEB ineens sterk. Een onverklaarbare stijging, zo betoogt de vereniging die natuurlijk in de eerste plaats voor eigen parochie preekt. In die periode was sprake van een gevoelige koersstijging van 7,8%. Beleggers die op 5 februari zonder verdere wetenschap hun aandelen verkochten zullen met lede ogen die flukse koersstijging hebben gadegeslagen. In de berichtgeving van NIBC meldt de bank dat het met oog op de ‘EU Verordening marktmisbruik’ het nieuws over de interesse van Blackstone bekend maakt. De VEB is echter van mening dat de bank dat eerder had moeten doen, op zijn minst al op 5 februari. 

Wanneer zijn de gesprekken dan eigenlijk begonnen? Dat is een vraag waarop alleen enkele ingewijden het antwoord weten. De VEB stipt aan dat dit vóór 5 februari zal zijn geweest, als de gesprekken negen dagen later al in een ‘vergevorderd stadium’ zaten. De VEB schrijft verder: “Door de interesse van Blackstone niet tijdig openbaar te maken, terwijl zij op grond van de Verordening marktmisbruik dit wel had moeten doen, heeft NIBC onrechtmatig gehandeld jegens de beleggers die in deze periode op basis van onvolledige informatie hun aandelen hebben verkocht.”