Geldbeveiligingsbedrijf Brink’s betaalt $860 miljoen voor het merendeel van de cash activiteiten van concurrent G4S. Daarmee voegt de Amerikaanse onderneming veertien nieuwe markten toe aan zijn bestand, waaronder België en Nederland. De overname markeert een terugkeer van de merknaam Brink’s in het Nederlandse straatbeeld.
Velen zullen de gepantserde bestelwagens die met veel geraas en de nodige rook optrokken nog wel herinneren. De naam Brink’s verdween in 2015, nadat de Nederlandse tak van de hand werd gedaan door het Amerikaanse moederbedrijf. Nu gebeurt dus weer het omgekeerde. Met de overname breidt Brink’s het aantal landen waarin het bedrijf actief is uit van 41 naar 55. Brink’s betaalt G4S in totaal $860 miljoen voor deze uitbreiding.
Strategische match
De overname is volgens Brink’s nodig om ook in de toekomst een relevante speler te blijven binnen de markt waarin het al actief is. "Deze overname is onze grootste tot nu toe en laat zien dat we gedisciplineerd te werk gaan bij het inzetten van kapitaal om waarde te creëren”, aldus Doug Pertz, CEO van Brink’s. “De overname van deze geselecteerde G4S cashactiviteiten is een uitstekende strategische match en biedt een sterk platform voor substantiële groei. Hierdoor kunnen we onze bewezen Strategie 1.0 van autonome omzet- en winstgroei uitbreiden naar 14 nieuwe markten, waaronder cash-intensieve, opkomende groeimarkten in Azië en Oost-Europa.’’
Schaalvergroting lijkt geen overbodige luxe in een markt die in de basis onder druk staat, wat weer het gevolg is van het simpele feit dat het gebruik van cash geld onder druk staat. De overgenomen activiteiten waren in 2019 ongeveer goed voor $800 miljoen omzet, met een bedrijfsresultaat van ongeveer $85 miljoen. Vanwege verwachte synergie-voordelen verwacht Brink’s een omzet te kunnen genereren van $4,6 miljard, met een ‘ebitda’ van zo’n $750 miljoen.
Pertz voegt toe: "Daarnaast biedt deze uitbreiding nieuwe mogelijkheden voor versnelde groei nu we onze Strategie 2.0-initiatieven beginnen uit te rollen. Deze zijn gericht op verdere penetratie van het wereldwijde cashecosysteem met nieuwe, minder kapitaalintensieve oplossingen met hoge marges. We kijken ernaar uit om de overname af te ronden, onze strategische plannen uit te voeren en een aanzienlijke omzet- en winstgroei te realiseren." De overname zou geen gevolgen hebben voor het huidige personeel, zo claimt Brink’s.
Vanuit een historisch perspectief is de overname best saillant te noemen. Begin 2019 nam G4S alle bedrijfsactiviteiten over van de failliete geldtransporteur SecurCash. Enkele jaren eerder had SecurCash Brink’s echter overgenomen. En nu neemt Brink’s die activiteiten dus weer over van G4S.