Borgstelling voor mkb eerder open, banken kunnen krediet sneller verruimen

17 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Sinds gisteren is de borgstelling voor midden- en kleinbedrijf (BMKB) geopend. Dat is sneller dan verwacht. Het kabinet heeft hiertoe besloten in het licht van de uitbraak van het coronavirus, waardoor veel bedrijven het gevaar lopen zonder middelen te komen zitten. Ondernemers kunnen zich bijgevolg melden tot hun bank voor extra financieringsruimte.

Voor een veelvoud aan ondernemers betekent de coronacrisis bijzonder slecht nieuws. Zoals altijd zijn er partijen die garen spinnen bij zulke situaties, zoals in dit geval producenten van mondkapjes, desinfecterende handgel en wc-papier, maar in zijn algemeenheid zorgt het ervoor dat consumenten de hand (noodgedwongen) op de knip houden. Waar de vaste lasten meestal gewoon door blijven lopen, droogt de geldstroom aan de inkomstenkant kant op. 

Het is nu nog lastig inschatten wat de economische schade gaat zijn. Veel zal afhangen van hoe lang alle restricties gelden. “Bedrijven kunnen de BMKB benutten voor overbruggingskrediet of om hun rekening courant-krediet, oftewel het bedrag dat zij ‘rood mogen staan’, te verhogen”, aldus staatssecretaris Mona Keizer.

Ondertussen geeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) aan dat de Nederlandse banken zich in zullen zetten om zakelijke klanten door deze economisch barre tijden heen gaan helpen en waar nodig en mogelijk flexibiliteit betrachten. De branchevereniging spreekt niet ten onrechte van een nationaal belang dat gediend moet worden. 

In een verklaring op de website van de NVB valt te lezen: “Wij vinden het positief dat daarbij onder andere wordt gekeken naar tijdelijke liquiditeitssteun voor in de kern gezonde bedrijven via de BKMB-regeling, zoals staatssecretaris Keijzer vanmiddag heeft aangekondigd. Banken zullen hierdoor op basis van overheidsgaranties over een deel van het krediet meer ruimte hebben om ondernemers te helpen met liquiditeit. Wij roepen ondernemers op zo nodig contact op te nemen met hun bank.”