Deutsche Bank schikt voor $150 miljoen met de financiële toezichthouder in New York, omdat de bank bedenkelijke transacties van Jeffrey Epstein heeft laten gebeuren. De toezichthouder stelt dat men Epstein na zijn veroordeling nooit als klant aan had mogen nemen en dat accountantscontroles van Epsteins uitgaven onder de maat waren.
De pr-afdeling van Deutsche Bank kan weer stevig aan de bak. Het is niet voor het eerst dat de Duitse zakenbank schikt met één of meerdere toezichthouders. Deutsche betaalde sinds 2010 vele miljarden aan schikkingen en boetes, onder meer wegens gerommel met de libor-rente en de verkoop van slechte hypotheken. Nu komt daar nog een zaak bovenop die rechtstreeks te maken heeft met de inmiddels overleden zedendelinquent Jeffrey Epstein.
Jeffrey Epstein zelf heeft weinig inleiding nodig. De van oorsprong wiskundeleraar klom op tot succesvol zakenbankier bij Bear Stearns en startte uiteindelijk een eigen onderneming met alleen superrijken als klant. Het maakte van Epstein een vermogend man. Met dat vermogen deed hij echter veel dingen die moreel of juridisch niet door de beugel konden. Zo betaalde hij tientallen minderjarige meisjes voor seks, waarvoor hij in 2008 veroordeeld werd voor anderhalf jaar cel, waarvan een groot deel in huisarrest.
In 2013 werd Epstein klant bij Deutsche Bank. Ondertussen bleek Epstein zijn streken niet verleerd te zijn. Epstein maakte grote bedragen over die naar verluidt bestemd waren voor schikkingen met slachtoffers, betalingen aan veelal Oost-Europese modellen en kosten voor scholing, die Epstein regelmatig bood als ruilmiddel. Ook nam hij periodiek grote sommen geld op, zonder dat onderzocht werd waarvoor. In totaal verliepen er honderden transacties ter waarde van vele miljoenen via rekeningen van Deutsche Bank.
De New Yorkse financiële toezichthouder verwijt Deutsche Bank dat de bank niet is aangeslagen op één van deze op minst opvallend te noemen transacties. Zeker omdat Epstein al een besmet verleden had en zelfs veroordeeld was geweest. De bank heeft gefaald in het voorkomen dan wel detecteren van verdachte transacties, stelt de financiële waakhond.
Prudent handelen
De situatie toont eens te meer aan dat van banken prudent handelen wordt verwacht, ook in een faciliterende rol. Op zichzelf moeten ook veroordeelden ook toegang hebben tot het bancaire stelsel. Een veroordeelde crimineel die een rekening aanvraagt en daarmee zijn nieuwe leven faciliteert is niets mis mee. Maar extra waakzaamheid lijkt geen overbodige maatregel om te nemen.
Deutsche Bank geeft toe de situatie in 2013 verkeerd te hebben ingeschat en dat het wil leren van de gemaakte fouten.