Tegenslag voor Ralph Hamers, nadat een wrakingsverzoek door de rechter is afgewezen. De oud-topman van ING moet zich mogelijk persoonlijk komen verantwoorden voor zijn rol in de witwasaffaire, waarin de oranje bank onder zijn leiding schikte voor het megabedrag van €775 miljoen. Hamers probeerde de rechters van de zaak die draait om het oproepen tot verantwoording te laten vervangen, wat dus niet gelukt is.
Een wrakingsverzoek is een bijzonder middel, eentje waar zelfs op publiciteit beluste advocaten zuinig mee zijn. Een wrakingsverzoek dat wordt toegewezen haalt bijna altijd het nieuws, omdat het de veronderstelde onpartijdigheid van rechters in twijfel trekt. Ook wanneer een dergelijk verzoek wordt afgewezen haalt het soms het nieuws. Zeker wanneer het gaat om publieke personen.
Begin juli riep het gerechtshof in Den Haag Ralph Hamers op om zich persoonlijk te komen verantwoorden met betrekking tot het faciliteren van witwassen door ING. Op basis van die zitting en de antwoorden van Hamers wil het gerecht besluiten of zij Hamers inderdaad persoonlijk gaan vervolgen. Dat laatste is een wens van meerdere invloedrijke personen waaronder financieel activist Pieter Lakeman en zakenman Sam van Doorn.
Hamers is en blijft zodoende lijdend voorwerp in een ‘artikel 12-procedure’, waarbij iemand beklag doet over het niet vervolgen van strafbare feiten. Lakeman, Van Doorn en beleggingsfonds IB Capital (klant van ING en naar eigen zeggen getroffen door fraude, red.) lijken van mening dat Hamers als CEO moet hebben afgeweten van het tekortschietende antiwitwasbeleid van de oranje bank en dus zelf ook verantwoording moet afleggen.